Succé när Silvia kom till Pumpan

Drottning Silvia fick skriva autografer och leka med barnen på Pumpans förskola.
Drottning Silvia fick skriva autografer och leka med barnen på Pumpans förskola.
Camilla Parker-Bowles och Drottning Silvia lekter med barnen.
Camilla Parker-Bowles och Drottning Silvia lekter med barnen.
Det kungliga besöket på Pumpans förskola blev mer lekfullt och avslappnat än högtidligt.
– Hertiginnan lekte kurragömma och drottningen lekte med lego, berättar skolkommunalrådet Arion Chryssafis (M).

En liten men tapper skara Solnabor hade samlats utanför Pumpans förskola i Huvudsta i fredags eftermiddag.

Några hade flaggor att vifta med, andra stod med kameran redo. På plats var även ett tiotal brittiska paparazzis som klängde och klättrade på stegar för att få den bästa bilden.

Tio minuter försenade anlände så de kungliga i en svart limousine. Drottning Silvia och hedersgästen hertiginnan av Cornwall, kanske mer känd under namnet Camilla Parker-Bowles, sken ikapp med vårsolens strålar.

De mottogs av 5-åringarna Tom och Anastasia som överlämnade varsin blombukett.

– Hello, thank you! How lovely, tackade hertiginnan Anastasia artigt innan det var dags att gå in för att lära sig mer om Pumpans verksamhet.

Pumpans förskola startade 1984 och var Sveriges första integrerade förskola. Här går barn med Downs syndrom, CP-skada, utvecklingsstörning, barn med autism och barn som inte följer den typiska utvecklingen.

Solna stad har nyligen satsat 5,5 miljoner kronor på att renovera förskolan och att anpassa lokalerna vilket gett 30 nya platser. I onsdags, två dagar före det kungliga besöket, nyinvigdes förskolan, som är mycket populär.

– Mina två döttrar Wilma och Alexia går här tillsammans. Wilma har Downs syndrom, berättar mamma Anna Landström som stod tillsammans med syskonens farmor och väntade utanför förskolan.

– De har på sig sina finaste kläder. Det är så roligt att de får vara med om detta, hoppas de tar någon bild därinne, säger farmor Inger Alserius.

Inne på förskolan slog sig drottningen och hertiginnan snabbt i slang med barnen.

– Kungligheterna visade ett äkta intresse för den svenska förskolan under besöket och frågade en hel del om öppettider, personalens kompetens för att jobba med funktionsnedsatta barn med mera. Inte minst hertiginnan hade också lätt för att hamna i leksituationer med barnen, deltog i både kurragömmalek och legobygge – vilket hon meddelade att hon brukade leka med sina egna barnbarn minsann, berättar Rickard Oxfält, informations- och utredningssekreterare på Solna stad.

Efter 45 minuter var det dags för barnen och kungligheterna att ta farväl. På väg till limousinen ändrade dock drottning Silvia och hertiginnan Camilla plötsligt riktning och gick fram och hälsade på tvillingarna Christos och Thanos Stilas, som mycket ivrigt började hoppa upp och ner.

– Camilla berättade att hon hade två egna barnbarn i samma ålder, berättar tvillingarnas pappa Kostas Stilas.

Senare på fredagskvällen väntade en privat middag på Drottningholm tillsammans med den svenska kungafamiljen. Skulle prins Charles och hertiginnan Camilla få träffa världens mest kända Solnabo prinsessan Estelle månntro?

– Det tror jag säkert, sa Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet.