Succé när Silvia kom till skolan

Barn utklädda till sagofigurer, viftade med svenska och engelska flaggor när Drottning Silvia och hertiginnan av Cornwall anlände. Här åtföljda av skolans rektor Carl Hutson, till höger.
Barn utklädda till sagofigurer, viftade med svenska och engelska flaggor när Drottning Silvia och hertiginnan av Cornwall anlände. Här åtföljda av skolans rektor Carl Hutson, till höger.
Drottning Silvia och hertiginnan av Cornwall möttes av sång och flaggor när de i fredags besökte British Primary school i Djursholm.

Alla elever hade klätt ut sig till sagofigurer och 5-åringarna Amanda och Jonathan hade det prestigeuppfyllda att ge kungligheterna blommor.

Prins Charles och hans hustru Camilla, hertiginna av Cornwall, var i förra veckan på rundresa i Skandinavien med anledning av att det är 60 år sedan drottning Elisabeth tillträdde den brittiska tronen.

Medan kung Carl Gustaf och prins Charles besökte ett internationellt tvärvetenskapligt center i Stockholm passade drottningen och hertiginnan på att göra en utflykt till barnen i den brittiska internationella skolan i Djursholm. Besöket föranleddes bland annat av att både Silvia och Camilla är intresserade av barns utveckling och skönlitteratur.

Åtta minuter före utsatt tid var alla skolbarn på plats ute i solen på den asfalterade skolgården där påskliljor och vita och lillafärgade penséer blommade ett flertal krukor.

Barnen var utklädda till sagofigurer som trollkarlar, sjörövare, tigrar, älvor och indianer. På en stor skylt på skolans vägg stod ”Välkommen till vår skola” på svenska och engelska. Ett femtiotal förbipasserande hade samlats på vägen utanför skolan. Bland annat en daghemsgrupp från Futuraskolan. ”Barnen ville se en drottning på riktigt” upplyste läraren Vincent Silva.

När de kungliga sällskapet anlände med bil klockan 10.20 i fredags möttes de av skolans rektor Carl Hutson som tog emot vid grinden. Skolans barnkör sjöng en välkomstsång i vilken den hälsade de kungliga gästerna välkomna på olika språk och alla skolbarn viftade med svenska och engelska flaggor.

Två yngre barn, Amanda Karlsson, 5 år, som var utklädd till en figur ur operan Nötknäpparen, och Jonathan Ingemarsson, 5 år, som föreställde Harry Potter, fick den stora äran att överlämna var sin blomsterbukett till drottning Silvia och hertiginnan Camilla. Gästerna med sällskap fick sedan stiga in i skolan där de bland annat hälsade på Björn Hamilton (M), ordförande i Danderyds kommunfullmäktige.

Sedan inleddes rundvandringen i skolan. Mellan varje rum ledde några skolbarn gästerna så att de skulle komma rätt. Skolan hade precis haft sin årliga temavecka om böcker och sagoberättande från hela världen så böcker och läsning var ett tema för besöket och det var därför barnen var utklädda till sina favoriter bland sagofigurerna.

Hertiginnan Camilla läste början på sagan The Gruffalo på engelska och två äldre elever fortsatte att läsa den på svenska.

Drottning Silvia och hertiginnan besökte även en tredjeklass och en treårsgrupp. Djursholms engelska scoutgrupp, den enda engelsktalande scoutgruppen i Sverige, var också på plats och fick emblem att sy fast på sina scoutskjortor.

Efter en timme lämnade gästerna skolan under det att skolbarnen sjöng en avskedssång. Barnen skötte det hela mycket bra trots att de bara känt till besöket en vecka i förväg.

Det var andra gången skolan hade kungligt besök. Första gången var när prinsessan Lilian besökte skolan för att inviga en ny gymnastiksal.

Polispådraget var denna gång stort med fem polisbilar och en polishelikopter som surrade uppe i luften under förmiddagen.

– Besöket gick fantastiskt bra och besökarna visade stort intresse för eleverna. När hertiginnan läste ur sagoboken hördes inte ett pip, sammanfattas besöket av Tara Sonnorp, styrelseordförande i stiftelsen som äger och driver skolan.

Fakta

40 nationaliteter

Ligger på Östra Valhallavägen i Djursholm.

Grundades 1980.

Drivs av en icke-vinstdrivande stiftelse.

Har 250 elever från över 40 olika nationer.

Eleverna är mellan 3 och 11 år gamla.

Källa: British Primary

International school