En efter en prövar Amayah Bechly, 12, Madeleine Ntela, 12, och Gloria Ntela, 10, att göra eld med hjälp av tändstål i parkleken Ekholmen i Skärholmen. De är några av barnen som går på stadsdelsförvaltningens och scouternas dagkollo.

Tanken är att dagkollot, förutom att vara roligt, även ska få fler barn i området att upptäcka vad kollo kan vara. Här har de bland annat fått prova på att resa tält, laga mat, baka och leka olika lekar både utomhus och i idrottssalen.

– Det är roliga aktiviteter och mycket bättre att vara här än att sitta hemma, säger Madeleine Ntela.

Amayah Bechly och Gloria Ntela håller med.

– Det är jätteroligt här, man får nya vänner och vi har fått lära oss olika saker exempelvis hur man kan leva ute i naturen, säger Amayah Bechly. 

Dagkollot pågår i tre veckor och intresset är stort. 

– Det brukar komma 60-80 barn per dag, Själva gemenskapen är det viktiga, säger Gabriella Airisiniemi, scoutkonsulent i Skärholmen. 

 Madeleine Ntela, Amayah Bechly Gloria Ntela uppskattar dagkollot i Skärholmen.

 Madeleine Ntela, Amayah Bechly Gloria Ntela uppskattar dagkollot i Skärholmen.

Johannes Äng

Endast fem procent sökte kollo

Kommande vecka ska Amayah Bechly åka på kollo i Värmland. Men det är det få barn i området som gör. Här sökte endast 5 procent av barnen i årskurserna 1-9 något av stadens sommarkollon. Det är betydligt lägre än i övriga söderort. I Hägersten-Älvsjö sökte 10 procent, i Enskede-Årsta-Vantör och Farsta 11 procent och i Skarpnäck 15 procent. Endast Järva har med sina två procent färre sökanden än Skärholmen. 

Orsaken är främst, enligt en undersökning som Stockholms stad gjort, att föräldrar känner oro att skicka iväg sina barn på övernattningar med vuxna som de inte vet vilka de är, men också att avgiften, trots att den är inkomstbaserad, är för hög för många hushåll med knappa resurser.

Madeleine och Gloria Ntela hade gärna velat åka även på ett kollo där man sover över.

– Vi vill åka men mamma säger att det är för dyrt, säger Gloria Ntela.

Siffrorna i Skärholmen har sett liknande ut de senaste åren. 2022 sökte fyra procent av barnen i åldersgruppen. Sedan dess har stadsdels- och kulturförvaltningen genomfört flera åtgärder för att öka intresset. Förutom dagkollot med scouterna har de annonserar i röda linjens t-bana, haft dagkollo där både barn och vuxna kan vara med så att vårdnadshavarna får se hur kollo fungerar. Man har också haft prova på-kollo på våren för barn och informationsträffar för föräldrar där kolloledare från Barnens ö berättat om hur kollo fungerar. 

– På informationsträffarna har vi haft barnpassning och tolkar i arabiska, dari, usbekiska och tigrinja så att inte språket skulle vara en barriär, säger Christoffer Carlander, avdelningchef för stadsutveckling och medborgarservice på stadsdelsförvaltningen.

Christoffer Carlander, avdelningchef för stadsutveckling och medborgarservice på Skärholmen stadsdelsförvaltning.

Christoffer Carlander, avdelningchef för stadsutveckling och medborgarservice på Skärholmen stadsdelsförvaltning.

Johannes Äng

Hur ska ni få intresset för dagkollot att spilla över på andra kollon?

– Vi har inget svar på det nu men det är en viktig fråga att fortsätta bena i. Vi vill tillsammans med kulturförvaltningen jobba för att få det att vända och skapa förtroende mellan vårdnadshavare och de verksamheter som staden har, säger Christoffer Carlander.

Ungdomsledaren Theodor Dauner tror att dagkollon är ett bra sätt att få fler barn i Skärholmen att upptäcka kollo.

Ungdomsledaren Theodor Dauner tror att dagkollon är ett bra sätt att få fler barn i Skärholmen att upptäcka kollo.

Johannes Äng

16-åriga Theodor Dauner sommarjobbar som ungdomsledare på dagkollot i Skärholmen. 

– Jag tror dagkollon är en bra början för det kan vara svårt för mindre barn att åka iväg från sin familj, säger han. 

Ungdomsledarna är också en viktig del av kollot. 

– Tanken är att ungdomsledarna ska bli förebilder i området för barnen som kommer hit, säger Gabriella Airisiniemi.