Succélinjen i skärgården åter igång

I år är det Ressel Rederi som på uppdrag av Waxholmsbolaget trafikerar rutten från Arholma i norr till Nynäshamn i söder.
I år är det Ressel Rederi som på uppdrag av Waxholmsbolaget trafikerar rutten från Arholma i norr till Nynäshamn i söder.
Förra sommaren valde drygt 13 000 resenärer att åka med den nya Nord/Sydlinjen i Stockholms skärgård. Och efter den succéartade starten återkommer linjen även i år.

Förra måndagen kördes de första turerna på Nord/Sydlinjen och linjen kommer att trafikeras varje dag fram till och med söndagen den 21 augusti. Egentligen består linjen av tre delsträckor. Första delsträckan är Arholma-Stavsnäs, därefter Stavsnäs-Utö och så blir det en sträcka med buss från Utö till Ålö och därifrån vidare med båt till Nynäshamn. Sammanlagt trafikeras ett 30-tal bryggor och vid samtliga finns möjlighet att ansluta till andra linjer inom Waxholmsbolagets trafiksystem.

– Nord/Sydlinjen startades på prov för att skapa en tvärförbindelse i Stockholms yttre skärgård. Den gör det möjligt att resa på ett nytt sätt i skärgården, som gynnar både boende och turister, säger Amanda Svensson, chef för sjötrafiksektionen på trafikförvaltningen.

Linjen infördes på försök förra sommaren men blev genast en stor succé. 13 000 passagerare var över förväntan och vissa turer tvingades rederiet kalla in förstärkning av båttaxi för att alla resenärer skulle komma med.

Vissa av bryggorna måste man ringa och beställa påstigning i förväg, de är märkta med en telefonlur i tabellen. Waxholmsbolaget uppmanar också passagerare att inte glömma att fälla upp semaforen på bryggan man vill bli hämtad från – annars kör kaptenen förbi bryggan.

Vill man resa hela rutten i ett svep gör man rätt i att packa en rejäl matsäck – det tar sammanlagt drygt 11 timmar att ta sig från Arholma till slutdestinationen Nynäshamn. I motsatt riktning går det något snabbare, drygt 10 timmar.