De suddar ut nationsgränser – med gospel

Mohammed Saedashrafi, Elina Wiberg och Margaretha Andersson sjunger gospel ihop.
Mohammed Saedashrafi, Elina Wiberg och Margaretha Andersson sjunger gospel ihop.
I gospelkören Come Together finns varken generationsklyftor eller språkbarriärer.
10 december håller den normbrytande sånggruppen konsert i Vasastan.

Alla kan sjunga gospel – det är Gospelverkstadens filosofi. I deras nya projekt Come Together som hålls i Vasakårens lokaler på Observatoriegatan förenas nyanlända, unga etablerade och pensionärer i gospelmusik.

Integrationsprojekt

Kören som drivs med pengar från Allmänna Arvsfonden är ett integrationsprojekt  och inne på sin andra år. Nu ska kören hålla sin första konsert i Vasastan.

– Vi vill integrera nyanlända och etablerade men vi vill också skapa möten mellan unga och gamla. I dag är det många unga som aldrig träffar någon från den äldre generationen, förutom kanske mormor eller farmor, säger Zandra Ottosson, en av Gospelverkstadens två projektledare.

Behöver inte vara kristen

När Mitt i Vasastan besöker lokalerna på Observatoriegatan är det första gången som de tre grupperna samlas. Stämningen är trevande till en början, men snart står deltagarna tätt och trampar i takt till ”Hit the Road Jack” och ”Not Too Young” med Sabina Ddumba.

Foto: Daniel Diaz.

Come Together ställer inga krav på medlemmarnas trosuppfattning. Flera av medlemmarna är muslimer, vilket påverkar matsedeln som serveras inför repetitionerna – lammkorv och ett vegetariskt alternativ.

– Man behöver inte vara kristen för att vara med i kören, även om vissa låtar innehåller kristna budskap. Vi har mer fokus på gemenskapen, säger Zandra Ottosson.

Mohammed Saedashrafi, Elina Wiberg och Margaretha Andersson skulle förmodligen aldrig ha träffats om det inte var för gospelkören Come Together. Foto: Daniel Diaz.

Konsert 10 december

Margaretha Andersson, 70, har sjungit hela livet. Men aldrig så här.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att mötas. Vi kommer från olika religioner, olika länder och olika generationer men det spelar ingen roll.

Come Togethers konsert hålls klockan 18.00 den 10 december i Vasakårens lokaler på Observatoriegatan 4.