Min lokala hjälte

”Sudden” har kommit hem

Jarot Osorio, 9, fick trips av hockeylegendaren Mats Sundin.
Jarot Osorio, 9, fick trips av hockeylegendaren Mats Sundin.
En legendar har kommit hem.

I torsdags drog Mats Sundin på sig grillerna för att hålla ishockeyläger med 60 ungdomar på Sollentunavallen.

Det är fantastiskt att vara tillbaka, säger Mats Sundin.

Mycket finare besök går det knappast att få i en ishhall. Sollentunasonen Mats ”Sudden” Sundin, 42, ses som en av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna och i torsdags var han tillbaka där allting började. Ungefär 60 ungdomar var med på tvådagarslägret som storstjärnan höll i.

– Jag har alltid haft en dröm om att ha en hockeycamp i min hemkommun. Nu när jag avslutat min karriär och återvänt så känns det väldigt kul att få göra det här, säger Mats Sundin.

De flesta ungdomarna som är med har aldrig stått på ett par skridskor förut, och några av dem har bara varit i Sverige ett par veckor. Lägret ska fylla en social funktion.

– Alla killar och tjejer får utrustningen som de har på sig. Det är en introduktion till ishockey och förhoppningsvis vill någon av dem fortsätta. Men i första hand är det en kul sak vi gör på påsklovet, säger Mats Sundin.

Han är uppvuxen i Sollentuna. Familjen och rötterna finns fortfarande kvar, och det var på Sollentunavallen han tog sina första skär. På den tiden fanns inget tak över isen, berättar han.

– Det var hårda bud och vi spelade i snöstorm och iskyla. Finaste minnet är nog när vi slog Djurgården här som pojklagsspelare, säger Mats Sundin, samtidigt som det virvlar av barn runt honom.

En av deltagarna på lägret är Jarot Osorio, 9. Han tycker att det är en mycket spännande dag och tidigare har han bara sett hockeyhjälten på tv.

– Vi har jättekul. Jag frågade honom om jag kan få en autograf och han lovade att jag skulle få den direkt efter träningen, säger Jarot Osorio.

För Sollentuna kommun är besöket en fin fjäder i hatten. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) hoppas på ett långsiktigt samarbete med Mats Sundin.

– Kommunen bjuder på istid och lunch för barnen. Vi vill lyfta fram Sollentuna som en idrottskommun och det här är ett bra sätt, säger Magnus Ramstrand.

Fakta

Har vunnit tre VM och ett OS

Född 1971 i Bromma men uppväxt i Sollentuna.

Förste svensk att göra 500 mål i NHL, där han spelat för tre kanadensiska klubbar.

Världsmästare 1991, 1992 och 1998.

Olympisk mästare 2006.

Numera pensionerad och boende i Stockholm.

Källa: NE och Mats Sundin