ANNONS

Ung och sugen på cigg? Vi har dåliga nyheter

Allt färre säljer cigaretter utan att först kolla legitimation.
Allt färre säljer cigaretter utan att först kolla legitimation.
Fältassistent Conny Karlsson
Conny Carlsson Sundman är samordnare för kontrollköp av alkohol och tobak.
Det blir allt svårare för den som inte har åldern inne att handla alkohol och tobak i innerstan. Mycket tack vare den nygamla metoden att ungdomar får betalt för att testköpa cigg och folköl, det menar samordnaren Conny Carlsson Sundman.
– Många tror att de har svart bälte i att kolla leg, men det har de inte.
ANNONS

Socialförvaltningen i Stockholm håller just nu på att rekrytera killar och tjejer i 18-årsåldern för ett extraknäck som inte är som de flesta andra jobb. Ett anställningskrav är att du ser ung ut och det är dessutom meriterande om du röker eller snusar.

Uppdraget: Köpa folköl, snus och cigg.

”Sitter nästan som Idol-juryn”

De gamla kontrollköparna börjar se för gamla ut och nu är det dags att plocka in nya. På rekryteringsträffen som hölls kom över trettio ungdomar men det är bara drygt ett dussin som får jobb.

– Vi sitter nästan som en Idol-jury och väljer ut de ungdomar som fyllt 18 men som ändå ser unga ut. Och det är bra om de själva röker eller snusar, då är de mer trovärdiga i sin roll, säger Conny Carlsson Sundman, samordnare för tillsyn av försäljning av folköl och tobak vid socialförvaltningen.

Den som får jobb kommer tillsammans med en jämnårig kollega av motsatt kön och Conny Carlsson Sundman att ge sig ut på biltur i staden och stanna till för att testköpa i små och stora butiker.

Nygammalt arbetssätt

Kontrollköpare av tobak och alkohol är ett nygammalt arbetssätt. Förra gången det användes riskerade de butiker som sålde tobak och alkohol vite, men att straffa de handlare som gör fel har man övergivit. Om den testköpande tjejen eller killen kommer tillbaka med ett inköpt paket cigaretter utan att ha behövt visa legitimation så går Conny in och pratar med personen i kassan som just gjort sitt misstag.

– Ja, nu har vi i stället en dialog utan att vara skuldbeläggande, vi har sett att det har bättre effekt. Vi säger till den aktuella personalen att informera chefen och sen skickar vi en lapp om att vi gjort ett kontrollköp.

Och det är inte småkioskerna som är de värsta syndarna. De är de stora etablerade handlarna som säljer i störst utsträckning.

– Många tror att de har svart bälte i att kolla leg, men det har de inte. Om man är i en kedja så är man ganska anonym när man sitter bakom kassan, men om man står i en butik är man själv ansvarig, jag tror att det är vad det handlar om, säger Conny.

ANNONS

”En bra preventiv metod”

Sedan man började med den här metoden 2015 har kurvan gått åt rätt håll. I stockholmsenkäten 2012 svarade 67 procent av pojkarna och 73 procent av flickorna i nionde klass på Östermalm som röker eller snusar att de köpte cigaretter och snus på egen hand. 2016 var motsvarande siffror 48 procent för pojkar och 56 procent för flickor.

– Det är en bra preventiv metod. Men man måste fortsätta jobba med den, säger Conny Carlsson Sundman.

Att vara ute på kontrollrunda kan innebära att en del oförutsedda saker inträffar. En tjej fick till exempel smuggelcigaretter vid ett kontrollköp på Östermalm och en annan gång var det en kvinna i kassan i en kiosk på Djurgården som bröt ihop och började gråta när Conny konfronterade henne.

– Då fick man lägga tio minuter på att trösta henne i stället; ”Nej, du kommer inte bli av med jobbet”.

Och om någon tror att den öl och de cigaretter som köps hamnar hos nån tjänsteman på socialförvaltningen så tror den fel. Allting blir återköp i respektive butik.

– Jag tror inte att stockholmarna är intresserade av att pengarna går till att kommunen köper cigaretter och alkohol…

Fakta

170 av 790 sålde

170 av 790 kontrollerade butiker i Stockholm sålde alkohol eller tobak utan att kolla leg 2015. Året efter sålde 108 av 847 kontrollerade butiker utan att kolla legitimation.

Källa: Socialförvaltningen