Sumpan drog till Cannes – här är slutnotan

Cannes.
Cannes.
De flesta kommuner nobbar fastighetsmässan Mipim i Cannes. Sundbyberg skickade sju personer.

– Det var en bra resa, säger Men Mikael T Eriksson (M), som anser att nyttan att medverka är stor.

De flesta kommuner avstår numera den omtalade fastighetsmässan Mipim i franska Cannes. I år deltog 28, enligt Dagens Samhälle.

En av dem var Sundbyberg som i mitten av mars skickade fyra tjänstemän och tre politiker. Notan för delegationen landade på 168 741 kronor, varav entréavgiften stod för drygt 64 000 kronor och mat för 18 200 kronor.

Kritik har riktats mot mässan för att vara överflödig, då man främst träffar svenska investerare. Senast Sundbyberg var där var 2013.

Men Mikael T Eriksson (M) som var med på resan anser att nyttan var stor.

– Det var en bra resa. Dels gav det tillfälle att diskutera detaljplaner, tomt- och markansökningar med svenska investerare. Dels träffade vi utländska investerare. Stefan Bergström (kommunalråd Centerpartiet) hittade en japansk stab som håller på med liknande nedgrävningsprojekt. Så vi har en kontakt och ett kunskapsutbyte där nu.

Ett uttalat syfte var att ”göra reklam för Sumpan”. Gjorde ni det?

– Absolut. Vi tog fram en folder om järnvägsnedgrävningen som vi spred. Jag var med på ett ganska stort seminarium med Stockholm business region där Sundbyberg är en av sju kommuner. Det var spännande att hålla för en internationell publik.

Åker ni ner nästa år igen?

– Det vet jag inte. Då behöver vi ta ställning till vad vi ska göra där. I år var det ganska självklart att marknadsföra nya stadskärnan.