Sumpan – Iran i miniatyr

Iman Amiri är ny i Sundbyberg och Sverige. ”Folk brukar skoja och fråga om jag är läkare eller ingenjör när jag säger att jag är från Iran”.
Iman Amiri är ny i Sundbyberg och Sverige. ”Folk brukar skoja och fråga om jag är läkare eller ingenjör när jag säger att jag är från Iran”.
Länge var Finland det land som flest personer i Sundbyberg hade invandrat från, men förra året gick Iran om.

– Arkitekturen och naturen lockade mig till Sundbyberg, säger Iman Amiri.

I dag bor 1 151 första generationens invandrare i Sundbyberg. Om man skulle räkna in andra, och tredje generationen skulle siffran bli betydligt högre.

Kompisarna Kaveh Javani och Iman Amiri är med och driver den persiska radiostationen Melody 97,3 som sänder från Sundbyberg. Där spelar de musik och läser svenska nyheter på persiska.

Kaveh är positivt överraskad över att iranier har blivit den största invandrargruppen i Sundbyberg.

– Jag förstår att många vill flytta hit. Det är nära stan och nära Järvafältet.

Trots många iranier är utbudet av persiska restauranger och mataffärer i Sundbyberg tunt. Så när Kaveh Javani blir sugen på att laga persisk mat brukar han åka till Rinkeby för att handla.

Iman Amiri flyttade till Sundbyberg från Iran för bara sex månader sedan. Han jobbade som journalist i Iran och vill nu läsa litteratur vid universitetet i Stockholm.

– Jag lockades av den politiska situationen, att det finns så lite rasism och så tycker jag att det svenska språket är fint, säger han.

Kaveh Javani tycker att högtider är ett bra sätt att knyta band mellan nationaliteter och att de i högre grad borde firas gemensamt.

– Vi behöver få kännedom om varandras högtider och traditioner och bjuda in varandra till festligheter där alla är välkomna. Exempelvis skulle man kunna fira persiskt nyår tillsammans. Egentligen är våra högtider ganska lika.

Det persiska nyåret infaller på vårdagjämningen mellan den 20 och den 22 mars. Man samlar släkt och vänner, ger presenter och äter traditionell mat som saffransris, kycklingrätter och den söta frukten senjed.

Runt den 1 juli infaller dessutom Tigran, den persiska midsommarfesten.

Finland och Iran har legat i topp i invandrarligan i Sundbyberg åtminstone sedan 2002. Men bland andra invandrargrupper har det skett förändringar.

För tio år sedan var det vanligt att Sundbybergsbor kom från Libanon, före detta Jugoslavien och Grekland. I dag är det fler som har ursprung i Turkiet, Thailand och Kina.

Fakta

Iranska föreningar och företag

Iranska riksförbundet i Sverige har kontor i Sundbyberg.

Radio Melody 97,3. Radiostation med säte i Sundbyberg. Spelar musik och sänder svenska nyheter på persiska.

Iranska handikappföreningen i Stockholm har sitt kontor i Sundbyberg.

Iranska Kulturföreningen Tapesh.

Kulturföreningen Farhang.

Kultur & mediaföreningen Ava.

Iranska Socialdemokratiska föreningen.

Shoma Travel. Resebyrå specialiserad på resor till Iran, Hallonbergen centrum.