ANNONS

Snart går en buss från Ropsten till Sumpan

Kristoffer Tamsons och Mikael T Eriksson Moderater
Mikael T Eriksson och Kristoffer Tamsons.
Stombusslinje 6 från Ropsten kan få slutstation Sundbyberg C inom ett par år.
Moderaterna i landstinget har gjort den utökade sträckningen till ett vallöfte. Och Socialdemokraterna är med på tåget.
ANNONS

I december 2017 startade för första gången på över 10 år en ny stombusslinje i Stockholm – busslinje 6 från Norra Djurgårdsstaden.

I dag har cirka 1,3 miljoner resenärer rest med bussen, jämfört med ungefär en halv miljon resenärer som reste med linje 73 – vilken gick nästan samma sträcka.

Bussen går i dag mellan Ropsten och Karolinska institutet (se faktaruta). Nu vill Moderaterna i landstinget ihop med lokalpartiet att ändhållplatsen istället sätts till Sundbyberg Centrum.

– Bussen har blivit en succé, så nu gör vi det till ett skarpt löfte att dra linjen hit. Det är i dag svårt att ta sig på tvären i länet, genom detta vill vi skapa en robust och pålitligt linje på tvären, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Här stannar bussen i dag. Illustration: Mitt i

”Bygg rätt från början”

Planerna är inte helt nya. Stomnätsstrategin där buss 6 sträcker sig hela vägen från Vällingby till Lidingö har funnits i ett par år.

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, är dock glad för beskedet och menar att det tajmar bra då detaljplanen för hela stadskärnan ska sättas framöver.

– Då kan vi rita in bussen och planera för avgångar och hur den ska ta sig in och ut ur Sundbyberg. Det är bättre att bygga rätt från början än att behöva riva upp och göra om efter ett par år, säger han.

ANNONS

Talla Alkurdi (S), Oppositionslandstingsråd, gillar även hon planerna på den nya sträckningen för linje 6. Moderaternas förslag är dock lite vekt tycker hon, och skulle gärna se att bussen började gå hela vägen till Vällingby.

– Moderaterna har styrt i 12 år, och planerna har funnits länge. Jag ser det som brist på handlingskraft att man först nu en vecka innan valet gå ut och lovar detta. Men sträckningen är viktig och vi är positiva till den, men skulle vilja se den hela vägen till Vällingby, säger hon.

Fakta

Här stannar linje 6 i dag

Linje 6 trafikerar i dag dessa hållplatser:

Karolinska institutet Biomedicum
Karolinska sjukhuset Eugeniavägen
Torsplan
S:t Eriksgatan
Odenplan
Stadsbiblioteket
Roslagsgatan
Valhallavägen
Östra station
Östermalms idrottsplats
Ryttarstadion
Storängsvägen
Gasverket
Drevergatan
Ropsten

Bussen går ungefär var tionde minut i rusningstid och en gång i kvarten övrig tid.

Källa: SLL
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.