Sumpan satsar på nytt publikrekord

Sveriges minsta kommun anordnar landets största nationaldagsfirande.

I år firar man dessutom 10-årsjubileum.

– Jag hoppas på 43 000 besökare, säger Jonas Nygren (S) med en blinkning åt stadens invånarantal.

Varje år den 6 juni förvandlas Golf- ängarna mellan Lötsjön och Råstasjön till en härlig bubblande folkfest.

Partysugna och picknickande familjer samlas för att fira den svenska nationaldagen tillsammans. Förra året dök närmare 40 000 besökare upp, enligt polisen. Det gör Sundbybergs nationaldagsfirande unikt.

– Jag tror att vi kan säga att vi har det största firandet i hela Sverige, säger Cecilia Moreno, kommunikationsstrateg vid Sundbybergs stad.

I år blir firandet speciellt eftersom man firar 10-årsjubileum. Alcazar, Yohio och Hep Stars på scen ska få den samlade massan att svänga sina lurviga.

– Det blir kända artister, tältby och tivoli med gratiskaruseller för barn, säger Cecilia Moreno.

Sammanlagt investerar staden 750 000 kronor i evenemanget som man arrangerar ihop med olika föreningar, sponsorer och företag. Tillsammans med dem brukar man få in ytterligare en halv miljon kronor till firandet.

Nationaldagsfirandet är en bra och viktig investering, enligt Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Allt runt omkring omsätter mycket pengar. Sedan får folk upp ögonen för Sundbyberg, våra restauranger och affärer. Vi har inga arenor utan hos oss blir det mer utomhusarrangemang. Jag tycker att det är fantastiskt att vi lockar 40 000 människor, säger han.

I år utökas dessutom festivalområdet då det blev i trångaste laget förra året.

Hur stort kan arrangemanget bli?

– Det kan nog växa lite till, men det får inte bli en vattenfestival. Vi ska behålla den lilla känslan. Det ska vara nära och charmigt, som är våra ledord.

Det är jubileum i år – blir det publikrekord?

– Det skulle vara fantastiskt. Min förhoppning är 43 000, säger kommunalrådet med en tydlig blinkning till stadens invånarantal.

Ska du gå på nationaldags-firandet i år?

Emma Horney, 26, Sundbybergs centrum:

”Hmm, jag får fundera på det. Men det låter skoj, som en kul fest, och sånt gillar jag. Det roliga är när folk har kul ihop.”

Sanna Forsberg 23, Rissne:

”Jag hade gjort det om jag inte jobbat, vilket jag även gjorde förra året. Alla är så glada, gemenskapen är det viktigaste på en sån dag, inte vilka som spelar.”
Elina Ericsson, 12 och Corinne Holmén, 11, Sundbyberg och Rissne:

”Ja, vi ska gå med våra mammor och mormor och ha picknick med jordgubbar. Vi gillar inte Yohio och Alcazar men det finns sockervadd och karuseller där!”

Anja Sirén, 64, Kista:

”Kanske, det beror på artisterna, det är mest det som lockar. Men är det fint väder är det skönt att vara ute. Om jag går tar jag med mig min väninna från Solna och har picknick.”
Ilija Rosic, 44, centrum:

”Ja, jag brukar gå varje år. Hela familjen kommer med. Vi brukar strosa runt och ha picknick tillsammans. När jag var nyinflyttad frågade jag en politiker vad man får för skattekronorna här, han svarade att man får se Amy Diamond gratis på nationaldagen.”

Catalina Ibarra 36, Rinkeby:

”Nej, tyvärr det kan vi inte. Vi ska till USA då med hela familjen på semester, så vi missar det.”
Malin Fridh, 31, Annedal:

”,Ja, förmodligen kommer jag gå tillsammans med två andra familjer, så vi blir tio stycken. Då blir det picknick. Det viktigaste med festen är samvaron.”

David Wernersson, 25, letar lägenhet i Sundbyberg:

”Hmm, jag visste inte om att det fanns ett firande. Flyttar jag hit innan så kanske jag går. Det är viktigt att involvera hela kommunen i såna evenemang.”