Här är Sumpans och Solnas favoritjyckar

Jack russell och korthårig chihuahua.
Jack russell och korthårig chihuahua.
Lurvig, korthårig, stor, liten? Vilken hundras du väljer beror på var du bor. Här är de vovvar som går hem i Sundbyberg och Solna.

Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket bor 1 676 hundar i Sundbyberg och 2 686 i Solna. Det betyder att 3,54 respektive 3,53 procent av invånarna i kommunerna har en svansburen vän att rasta. Jämför man med Stockholms län i stort sticker man dock inte ut som hundälskare – andelen länsbor som är hundägare är 5,13 procent.

Så vad är det för jyckar vi har i våra koppel? Det beror på var vi bor. Den i särklass populäraste hundrasen i Sverige är labrador, men de regionala skillnaderna är stora – i Sundbyberg finns den inte ens med på topp tio.

Beautiful labrador retriever cream puppy isolated on white background

Populär? Inte i Sundbyberg.

Här är det istället den korthåriga chihuahuan som står högst i kurs. 53 vovvar av denna ras finns registrerade i kommunen. Tätt efter tassar yorkshireterriern, också den i behändigt format. En teori som brukar komma upp när topplistor presenteras är att hundar i mindre format går hem i kommuner med många smålägenheter, som ju är fallet i både Sundbyberg och Solna.

Kanske stämmer det? När Solnaborna får välja blir det nämligen en jack russel terrier. 83 av denna ras fanns registrerade i kommunen vid årsskiftet.

När det gäller vilka namn vi ger våra älsklingar finns ingen statistik på regional nivå. Men topplistan för svenska hundar är som följer: Molly, Bella, Ludde, Charlie , Wilma.

Se topplistan för Sundbyberg och Solna nedan! Observera att blandras inte är inkluderad i statistiken.

 

Fakta

Topp tio Solna

1. JACK RUSSELL TERRIER
2. LABRADOR RETRIEVER
3. SCHÄFER
4. YORKSHIRETERRIER
5. CHIHUAHUA, KORTHÅRIG
6. GOLDEN RETRIEVER
7. ROTTWEILER
8. FRANSK BULLDOGG
9. STAFFORDSHIRE BULLTERRIER
10. PUDEL
Källa: Hundregistret 2016 Jordbruksverket
Fakta

Topp tio Sundbyberg

1. CHIHUAHUA, KORTHÅRIG
2. YORKSHIRETERRIER
3. AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER
4. JACK RUSSELL TERRIER
5. SCHÄFER
6. FRANSK BULLDOGG
7. CHIHUAHUA, LÅNGHÅRIG
8. ROTTWEILER
9. GOLDEN RETRIEVER
10. STAFFORDSHIRE BULLTERRIER
Källa: Hundregistret 2016 Jordbruksverket