Sumpan tog storslam i stadsbyggnad

Umami park vann YIMBY:s pris tätt följt av Sundbybergs kommun.
Umami park vann YIMBY:s pris tätt följt av Sundbybergs kommun.
Det blev dubbelt Sumpan i topp. Umami Park vann före Sundbyberg när YIMBY delade ut sitt stadsbyggnadspris i helgen.

Juryn, bestående av tre medlemmar från YIMBY och fem andra stadsbyggnadsprofiler utsåg Wallenstams projekt Umami park till vinnare av året YIMBY-pris.

– Det här är fantastiskt roligt och ett fint kvitto på det arbete som vi har gjort och har som ambition att fortsätta utveckla i Umami Park som fullt utvecklat kommer att innehålla 900 lägenheter i olika upplåtelseformer och stora kommersiella ytor för kontor, restauranger, caféer och annan service, säger Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam.

Tobias Davidsson på YIMBY tycker att projektet är värt att titta på även för andra kommuner som har miljonprogramsområden på sin mark.

– Projektet stack ut, just  för att man vågar investera i vad man kan kalla en miljonprogramsförort, där man har utgått från vad som saknas och tillfört värden. Man har även valt att bryta det storskaliga med de 15-vingar höga husen, och vågar pröva nya saker i ett område som kan ses som tråkigt, säger han.

Sju bidrag var nominerade i år. Andra platsen gick till Sundbybergs stad.

– Juryn var överens om att det som Sundbyberg gör är på rätt väg. De har ett hållbarhetstänk som skiljer ut sig lite och ser värdet i tätheten i det man bygger, säger Tobias Davidsson.

Priset delas för tredje året i rad till en aktör som positivt bidragit till Stockholm som en tätare, mer hållbar och levande urban stad enligt YIMBY.

Första året vann Nacka kommun och andra året knep Oscar Properties segern.

YIMBY som står bakom priset är ett partipolitiskt obundet nätverk som bland annat jobbar för att man ska bygga en tätare stad.