ANNONS

Sumpan trumfar Solna i miljötänk

Solna och Sundbyberg klättrar i ny miljöranking.
Solna och Sundbyberg klättrar i ny miljöranking.
Sundbyberg och Solna tar stora kliv framåt när tidningen Aktuell Hållbarhet för åttonde gången granskar kommunernas miljöarbete.
ANNONS

Aktuell hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet. Den baseras dels på en egen enkät dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunernas arbete som sedan sammanvägts i en totalpoäng.

245 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten.

Sundbyberg klättrar till plats 56, ett rejält kliv från plats 247 förra året.

Solna gör ett mindre kliv, från plats 284 till plats 161.

Granskningen visar, enligt tidningen, att kommunerna är pådrivande i det svenska miljöarbetet med klimatmål som är mer ambitiösa än de nationella, genom införande av en köttfri dag och genom andelen som samlar in matavfall fortsätter att öka.

Enligt tidningen driver kommunerna fortsatt det svenska miljöarbetet framåt. Fyra av tio svarande kommuner har tuffare krav på utsläppsminskningar av växthusgaser än miljöberedningens förslag. Andelen som har infört en köttfri dag i kommunens matserveringar har ökat med 80 procent på två år.

Andelen som samlar in matavfall från minst hälften av hushållen i kommunen har ökat med 47 procent på fyra år.

Men bara var femte kommun har en politiskt antagen kemikalieplan för att minska användningen av farliga kemikalier. De flesta kommuner investerar också alltjämt i verksamhet med stor klimatpåverkan. Enbart en kommun av fem har eller säger sig ha tydliga direktiv som utesluter finansiella investeringar i dessa verksamheter, en nästan oförändrad andel mot förra året.

– Här finns stor förbättringspotential, kommunerna är viktiga aktörer på de finansiella marknaderna. Flera av Sveriges ledande miljökommuner visar att det är fullt möjligt att helt utesluta finansiella placeringar i olja, kol och naturgas, säger Mikael Salo.

ANNONS

Sveriges bästa miljökommun 2016 är Västerås och sämst placerar sig Dorotea.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.