ANNONS

Sumpans bagerilinje fixar popcornglass

Joel från Dessertmästarna.
Joel från Dessertmästarna.
Popcornglass och gurksorbet står på menyn när eleverna på Grillska i Sundbyberg fixar sommarens desserter.
ANNONS

Experimenterande är en väg till nya recept och smaker, det vet eleverna på Grillska gymnasiet i Sundbyberg. De hade nyligen besök av konditorn Joel Lindqvist, som vunnit tävlingen Dessertmästarna. Han gjorde sig känd hos tv-tittarna för sina innovativa rätter och bakverk, som sattes i verket i skolans provkök.

– Jätteintressant att använda saker från naturen och bryta med det traditionella. Man kan kolla runt i skogen eller hemma efter vad som finns och göra lätta, nytänkande desserter istället för kladdkaka eller créme brulé, säger eleven Johan Granér.

Naturen bjussar på mycket både gott och nyttigt, menar han.

– I just min trädgård finns mest mossa, men flera syrliga blad och växter som finns ute i svenska naturen nu är både goda och innehåller vitaminer och mineraler. Med Joel gjorde vi desserter med ganska lite socker. Så då slipper man ju matkoman också, säger Johan.

Att vara öppen för lite annorlunda smaker tror Johan är bra. Dill i glassen är kanske inte en självklarhet, men:

– Det är kul att experimentera. Dilloljan passade väldigt bra och känns lätt och somrig.

Fakta

Gör din egen glass

Gurksorbet

6 gurkor

13 g dill

20 g citronsaft

70 g sockerlag (50/50)

1 g salt

3 gelatinblad

6 g maltosec

Blötlägg gelatinet. Dela gurkorna och ta bort kärnorna. Skär gurkan i små bitar. Mixa i 20 sekunder med dillen och saltet. Låt ligga och dra i 5 minuter och sila sedan. Väg upp 550 g av juicen och tillsätt citronsaften och sockerlagen. Värm en liten del av mixen och tillsätt gelatinet. Blanda med resten av mixen och vispa i maltosec. Frys och kör sedan i mixer.

Popcornglass

350 g mjölk

150 g grädde

60 g socker

50 g popcorn

80 g äggula

2 g salt

Koka upp grädde, mjölk & socker. Häll den kokande massan över äggulorna och lägg ner popcornen och låt dra en timme. Sila från popcornen och tillsätt lite salt. Frys i glassmaskin.