Min lokala hjälte

Sumpans hemligaste uteätare guidar i krogdjungeln

"Bra bemötande är a och o", anser matpatrullen.
"Bra bemötande är a och o", anser matpatrullen.
Uppdraget kräver slipade smaklökar, sinnesnärvaro – och absolut diskretion.

Sumpans matpatrull testar och recenserar stans restauranger med målet att påverka kroglivet till det bättre.

Vi träffas på neutral mark, utanför Sundbyberg. Deras namn är hemliga. Egentligen är de fyra i patrullen: en matintresserad kvartett, bekanta med varandra som kursare, före detta kollegor och grannar.

I november började de anonymt recensera Sundbybergs restauranger. Mat, pris, bemötande och stämning räknas. De besöker det nya hårt marknadsförda hipsterhaket såväl som kvarterskrogen på hörnet.

– Kärleken till Sundbyberg och till mat förenar oss. En massa krogar poppar upp i stan, och det här är det sätt för oss också att utforska och prova nya ställen, säger en av dem.

Patrullen har bott i Sundbyberg olika länge och sett restaurangboomen slå till.

– När jag flyttade hit för tio år sedan var utbudet ganska litet. Idag kan man få bra mat nästan överallt, till sjyssta priser. Med Signalfabriken kom Public och det märks att behovet av sådana ställen finns. Samtidigt går Metropol i graven. Det händer mycket och lär hända mer, men det har saknats en bra matguide.

De betonar att de inte är några professionella matskribenter.

– Vi är svenssonätare, inga snobbar. Vi vill inte sätta dit någon utan vara en bra guide.

Efter ett krogbesök kokar de ned sina upplevelser till ett betyg. Fem puckar är supergott, en betyder ät på egen risk. Usel service kan ge puckavdrag. Det som kan betraktas som detaljer, hur välstädat det är på toan och musikvolym, vägs också in i helheten.

Testerna publiceras på patrullens blogg och instagram. I vintras var målet hundra följare innan midsommar, idag följs de av 260 instagramkonton.

– Uppenbarligen finns ett behov. Jag tror många vill gå ut och äta där man bor. Slippa ta tunnelbanan till krogen. Sundbybergs krogliv är varierat och avslappnat, det ska inte vara någon kopia på Stockholmskrogarna. Jag ser Stockholm som Sundbybergs största förort!

Vad är viktigast för ett lyckat krogbesök?

– Hur maten smakar, men också hur det hanterats om det inte smakar. Bra bemötande är a och o. Hur gott det än är kommer man inte tillbaka om det är dålig service. Personal som står och hänger och fipplar med mobilen funkar inte. Man vill känna sig välkommen.

Hur står det till med servicen i Sumpan då?

– De flesta är okej, men det finns att jobba på.

Nämn ett big no no.

– När maten inte kommer in samtidigt och får stå och kallna.

Förutom att guida Sundbybergsborna genom krogdjungeln är patrullens mål att påverka.

– Vi hoppas ju att krogarna läser det vi gör, att de tar till sig och blir bättre.