Sumpans tonåringar flockas på gymmen

Esrom Daniel, 15, från Rissne tränar två till tre gånger i veckan på Friskis & Svettis.
Esrom Daniel, 15, från Rissne tränar två till tre gånger i veckan på Friskis & Svettis.
Spontan motion framför tävlingsidrott och tuffa elitsatsningar. Så vill dagens tonåringar träna.
I Sundbyberg hittar idrottandet nya former och gymmen fylls med tonåringar.
– Ungdomar är mycket mer bekväma på gym i dag, säger idrottsforskare.

Många tonåringar idag är utpräglade individualister.
Det märks till och med på hur man tränar. I hela Sverige vänder sig unga från den organiserade föreningsidrotten och deltagarsiffror pekar nedåt. Så ser det ut också i Sundbyberg.
För barn upp till 12 år mår föreningslivet fortfarande finfint i hela landet, enligt Johan R Norberg. Det är sedan deltagandet i dippar, men bilden är inte helt mörk.  Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker i nya banor.

”Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan.”

– Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.
På Friskis & Svettis i Sundbyberg samlas många tonåringar och unga när skolan slutar för dagen.
Anläggningen har ett tydligt mål att passa unga.
– Här och i Kista har vi jobbat med tonårsambassadörer. Det har varit en succé, säger Leonardo Usberg som verksamhetschef på anläggningen.
Han berättar att man inledningsvis tyckte att det blev stökigt när man släppte in unga gymmare. Lösningen blev att släppa in tonåringarna själva och visa andra jämnåriga till rätta.

”Ofta stannar man inte bara här en halvtimme och går hem. Många stannar både två och tretimmar.”

– Det här har blivit en mötesplats. Ofta stannar man inte bara här en halvtimme och går hem. Många stannar både två och tre timmar, säger han.
Men det är också friheten som lockar på gym tror Leonardo Usberg.

Idag vill unga vara fria. De vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten

Bilden förstärks av idrottsforskaren Johan R Norberg.
– Idag vill unga vara fria. De vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger Johan R Norberg.
Men gymmandet handlar också om en ny syn på kropp och hälsa.
Norberg nyanserar bilden av att unga bara sitter still. Ökad kunskap om att motion är viktigt för hälsan och inte minst ett skönhetsideal som dikterar en vältränad kropp har förändrat ungdomarnas beteende.
– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott, säger Johan R Norberg.
Något som dagens tonåringar vänder sig ifrån är tävlande och elitsatsningar.
– I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg.
Han menar att föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann. Ofta krävs det mycket, både pengar och engagemang för att vara aktiv i en idrottsförening.

Föreningsidrott är för den välmående medelklassen

– Föreningsidrott är för den välmående medelklassen. Det kan krävas extra utbildning, camps och akademier som gör att kostnaderna och kraven ökar, säger han.
Men det finns undantag. Till exempel har flera gymnastikföreningar tagit till sig parkouren som tilltalar många och som inte kräver elitsatsningar. Alltfler kommuner, bland annat Sundbyberg stöttar också aktivt breddidrotten.
– De föreningar som kan suga åt sig den typen av idrott borde ha alla förutsättningar i världen när samhället förändras idrotten. Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt. Föreningar kan inte föra allt men de kan göra en del för att inkludera och försöka få ungdomar att stanna kvar, menar Johan R Nordberg.

 


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


Fakta

Här hittar idrotten nya vägar

Sundbybergsborna ska bli nästan dubbelt så många och dem det byggs för är barnfamiljerna. Det är en utmaning för staden att satsa på de rätta idrottsanläggningarna i pyttelilla Sundbyberg.

Precis som i övriga landet sviker tonåringar föreningslivet i Sundbyberg. Mellan 2005 och 2016 hade antalet deltagartillfällen bland 13-20-åringar i någon föreningsaktivitet minskat med 15 procentenheter.

Ungdomar som är 13-20 har helt andra krav på sig från skolan idag än för 15 år sedan

– Ungdomar som är 13-20 har helt andra krav på sig från skolan idag än för 15 år sedan. Då funkar det inte med krav från föreningarna att de ska vara aktiva vid speciella tillfällen, säger Johan Larsson, föreningsstrateg på Sundbybergs stad.
Han säger att unga slutar med föreningsansluten idrott allt tidigare. Samtidigt värjer han sig mot bilden att det betyder att tonåringar bara sitter still.

Idrotten förändras. Det är roligt att det finns en större mångfald av aktiviteter idag

– Idrotten förändras. Det är roligt att det finns en större mångfald av aktiviteter idag. Privata aktörer har klivit in och det finns en betalningsförmåga hos folk. Man kanske deltar i klättring eller multisport utan att det syns i någon statistik, säger han.
Sundbybergarna ska bli fler. 2031 väntas över 77 000 bo i staden mot dagens runt 48 000. Det är barnfamiljer som flyttar in och stadens tydliga fokus är att unga ska kunna hålla på med idrott långt upp i åldrarna.
För det behövs anläggningar. Det är en utmaning för Sundbyberg som är Sveriges minsta kommun sett till ytan. Häromveckan inleddes ett omfattande arbete för att planera för anläggningar i hela kommunen.
Vad man kommer att satsa på är för tidigt att säga ännu, enligt Johan Larsson. Kanske blir det aktiviteter för mer spontana aktiviteter, som utegym, något som unga själva önskat.

En framgångsfaktor kan vara att föreningen drivs utan krav på att man ska tävla eller elitsatsa

En föreningsidrott som Sundbybergs unga har tagit till sina hjärtan är en sådan spontan modern idrott – parkouren.
– På ett och ett halvt år har klubben vuxit från 0 till 600 medlemmar, säger Johan Larsson.
En framgångsfaktor kan vara att föreningen drivs utan krav på att man ska tävla eller elitsatsa, tror han.

Fakta

På gång i Sundbyberg

✔️Häromveckan invigdes en ny aktivitetsanläggning i Rissne. Ungdomar själva har varit med och utformat parken där det finns scen, studsmattor, bra uppkopplingsmöjligheter, cagefotboll, basket och rosafärgade klätterställningar för parkour.
✔️Staden har precis inlett ett omfattande arbete för att planera anläggningar i det växande Sundbyberg.

Amanuel Gebresus och Nahom Fessahaye, fritidsledare, vid den nya aktivitetsytan Rosa parken i Rissne. Foto: Therese Jahnson