Sundbyberg är gymtätast i landet

Sundbyberg är gymtätast i Sverige. Snart öppnar ännu en träningsgigant - i en gammal chokladfabrik.

– Sumpan har flest singlar, det är kanske därför många hänger på gymmet, för att bli snygga, säger gymfrälsta Cornelia Lindström.

Friskis & Svettis har länge letat lokal i Sundbyberg. I september nästa år startar motionsjätten i Marabous gamla chokladfabrik på Löfströms allé.

– Många av våra medlemmar bor i området. Vi ville komma närmare dem, säger Ann-Catrin Norberg på Friskis & Svettis.

Än så länge släpps inga bilder inifrån den gamla fabriken. En nyhet är dock att anläggningen i Sundbyberg deras första med ett utegym med tränarledda pass.

Med Friskis & Svettis är lilla Sundbyberg uppe i 14 gym.

– Sundbyberg är den mest befolkningstäta kommunen i landet, det är säkert en av förklaringarna till att det finns ett stort utbud av träning, säger Ann-Catrine Norberg.

Sats vid Tuletorget är ett av de senast etablerade gymmen. Där hänger fitnesstjejen Cornelia Lindström sju dagar i veckan, nästan.

Hon har just avslutat ett ryggpass och gått över till armar. Hennes biceps sväller när hon pumpar 10-kiloshantlar upp och ner till Shakira, och hon trivs här.

– Var annars hittar du discokulor på cardioavdelningen, skrattar hon.

Dagtid brukar det vara hon och pensionärerna, vilket är skönt eftersom hon hatar att trängas. Om kvällarna spanar de unga och vältränade på varandra mellan multimaskinerna.

– Sumpan har flest singlar, det är kanske därför så många hänger på gymmen. För att bli snygga, säger Cornelia och garvar.

Några hundra meter bort vid Sundbybergs IP ligger stans brunkargym som drivs av Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb sedan tidigt 70-tal.

Det är som att kliva in i en annan värld, borta är den mjuka, softa belysningen. Det är ”skitigt” och ruffigt och stönas och stånkas när hundratals kilo hivas upp på biffiga axlar.

Typbesökaren är enligt Patrik Jönsson i Sundbyberg TK:s styrelse ”en äldre man runt 30” som har tränat eller tävlat under en lång tid. Men allt fler unga kvinnor hittar till klubben.

– Stark är det nya smala. Det har kommit fram många kvinnliga förebilder som kämpar på mer prestationsinriktat, säger Patrik Jönsson.

Frida Wik gillar miljön.

– Här kan man smälla så mycket man vill. Alla får vara precis som de vill, man kan komma hit i pyjamas. De andra gymmen är lite som när man ska till jobbet. Man ska ha rätt kläder på sig, säger hon.

Vissa tänker som Frida och ska bli bäst i världen i styrkelyft, andra gillar bara att träna.

– Men alla tycker att det roligt att lyfta vikter. Det blir ju en stämning av det också, säger hon.

På Brunnsgatan driver ett gäng naprapater stadens mest intima träningsstudio med ingefärsvatten och tända ljus i entrén. Hit kommer pensionärer, mammor och människor med rygg- och nackbesvär som vill träna bort smärtan.

– Jag tror att ju fler gym det finns, desto fler går och tränar. Det blir som en reklameffekt av att se alla gym överallt. Folk blir helt enkelt påminda om att ta sig till gymmet, säger naprapaten Jenny Pollak.

Fakta

Träna här

Sats Signalfabriken, Sundbybergs torg 1H.

Sats Tuletorget, Tulegatan 13.

World Class, Humblegatan 22.

Fitness Club, Sturegatan 7.

Fitness24Seven, Vegagatan 5.

Balance, Tulegatan 16.

Actic, Hallonbergsplan 5.

Curves, Vintergatan 4.

Sundbybergs Hälsocenter, Brunnsgatan 4B.

Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb, Fredsgränd 4.

Puls & Träning, Tulegatan 9.

Puls & Träning, Landsvägen 50.

Puls & Träning, Gamla Enköpingsvägen 164.