ANNONS

Sundbyberg har länets snabbaste ökning av rut

Rutavdrag, städning, hushållsnära tjänster, avdrag
Städning hemma efterfrågas alltmer av stressade Sundbybergsbor.
Sundbybergarna gillar rut, här ökar avdraget mest i länet.

12,5 miljoner har hittills i år dragits av för städhjälp, barnpassning och andra hushållsnära tjänster.
ANNONS

Städhjälp, flytthjälp, barnpassning, gräsklippning. Efterfrågan på tjänster som underlättar i vardagen har ökat sedan rut-avdraget infördes.

Sundbyberg är den kommun i länet där rut växer mest. Enligt statistik från Skatteverket, sammanställd av företaget Hemfrid, var antalet rutköpare i Sundbyberg 19 procent fler under första halvåret 2015 jämfört med samma period i fjol.

Ökningen är nästan dubbelt så stor som i övriga länet. Boomen av nyinflyttade barnfamiljer tros svara för en del av uppsvinget.

– I hela Ursviksområdet finns mycket nybyggnation och massa barnfamiljer som flyttar in. Många har det stressigt med karriär, barn och hem och då tar man hjälp, ­säger Maria Andersson, vd för Hemfrid.

Städning är vanligast, men också barnvakt och hämtning och lämning på förskola och skola efter­frågas allt mer.

En annan grupp som lockas av rut är äldre, ofta påhejade av sina barn, berättar Anette Gunnarsson på företaget Seniorbemanning.

– Den yngre generationen, som själva inte har tid att ta hand om sina föräldrar, stöter på många om att ta hjälp. Det kan vara trädgårds­arbete, fönsterputs och annat som äldre kan ha svårt att utföra om de har ont eller är opererade till exempel. Många som är missnöjda med hemtjänsten tar också hjälp, säger Annette Gunnarsson.

Ser man till hela 2015 har hittills 2 776 Sundbybergsbor fått rutavdrag på totalt 12,5 miljoner kronor, visar siffror från Skatteverket.

I Solna har 5 424 personer köpt tjänster motsvarande 21,7 miljoner kronor under 2015. Här har antalet rutköpare ökat med elva procent det första halvåret jämfört med samma period förra året.

ANNONS

Även om avdraget blir allt mer populärt i kommunerna är det fortfarande höginkomstkommuner som Täby och Danderyd som toppar rutlistan i Stockholms län.

Fakta

Max 50 000 kronor per år

Med rutavdrag kan man få halva priset på vissa tjänster genom skattereduktion. Städhjälp, tvätt, gräsklippning, snöskottning, barnpassning och matlagning är exempel på sådana tjänster.

Från och med 1 augusti gäller inte rutavdrag för läxhjälp, sedan det slopats av regeringen.

Avdraget är på max 50 000 kronor per år och person.

Källa: Skatteverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.