ANNONS

Sundbyberg lovar jobb åt 1 000 unga

Satsningarna på sommarjobb skiljer sig markant mellan Solna och Sundbyberg. Medan Solna ger 50 personer sysselsättning lovar grannkommunen arbete åt 20 gånger så många.
ANNONS

Solna och Sundbyberg prioriterar sommarjobb åt ungdomar minst sagt olika. I Sundbyberg finns omkring 5,7 miljoner kronor avsatta till att erbjuda kommunens 16–18-åringar sommarjobb i tvåveckorsperioder.

– Det är ungefär 1 000 ungdomar i målgruppen, säger Karin Sellin, enhetschef med ansvar för bland annat sommarjobb.

Förra året fick Sundbybergsungdomar som gått ut nian och första året på gymnasiet erbjudanden om sommarjobb. I år riktar man sig även till dem som gått ut årskurs två på gymnasiet. Det handlar om jobb inom till exempel parkskötsel, äldreomsorg, förskola och på kommunkontoret. Det finns också chans att arbeta inom det lokala näringslivet som kaféer och butiker.

Ungdomarna ska inte vikariera för någon utan vara extra resurs och ha tillgång till handledare.

– Det är svårt för ungdomar att få sommarjobb. Det här kan ge många ett första möte med arbetsmarknaden. Det ska vara vettiga arbetsuppgifter och bra handledare, säger Karin Sellin.

Hon tror att mellan 500 och 700 ungdomar kommer att söka och få sommarjobb. Från slutet av februari är jobben sökbara via kommunens webbplats.

Solna satsar ungefär en halv miljon kronor på sommarjobb åt unga. Det är lika mycket som förra året och väntas räcka till 50–60 treveckorsanställningar på kommunala arbetsplatser.

Förra året sökte 377 ungdomar kommunens sommarjobb och intresset lär vara lika stort i år. Men i Solna finns inte samma politiska vilja att satsa på det här.

– Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem, säger Lars Råden (M), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknadsfrågor.

ANNONS

–Jag anser att vi behöver se över sommarjobben till nästa år. Att bara lotta ut jobb hjälper inte folk att komma ut i arbetslivet. Man behöver lära sig att skriva ansökningar, gå på intervjuer och få jobb där man behövs på riktigt.

Sommarjobbarnas timlön är preliminärt 77 kronor i Sundbyberg och 70–90 kronor i Solna.

Fakta

Söka jobbtips

Bara 30–35 procent av alla jobb förmedlas via arbetsförmedlingen. Därför kan det löna sig att ta en direkt kontakt med arbetsgivare. Berätta för släkt, kompisar, grannar att du söker jobb.

En del arbetsgivare utnyttjar ungdomar. Be om ett anställningsbevis med arbets- och lönevillkor innan du börjar.

Källa: Arbetsförmedlingen