ANNONS

Sundbyberg får 17,7 miljoner till välfärden

Utsikt över Torget, Järnvägsgatan och pendeltågsstationen i Sundbyberg
Utsikt över Sundbyberg. Foto: Åsa Sommarström
Regeringen fördelar 5 miljarder kronor till kommunerna som ett tillskott till välfärd och tryggheten. 345,2 miljoner kronor extra går till Stockholmsregionen, varav 17,7 miljoner till Sumpan.
ANNONS

Det var i förra veckan som Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt krävde att regeringen skjuter till 10 miljarder extra till kommunerna – annars kommer partiet samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi är på väg in i en välfärdskris, sa V-ledaren då till Aftonbladet.

Sedan dess har debatten gått varm och i går presenterade regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, att det kommer mer pengar till kommunerna – men bara hälften av det som Sjöstedt krävde.

”Bra för både Sundbyberg och Sverige”

17,7 miljoner extra kommer nu förskjutas till Sundbybergs stad för att utveckla välfärden och tryggheten. Tillskottet möjliggör nödvändiga investeringar, skriver Socialdemokraterna i Sundbyberg i ett pressmeddelande.

– För mig som socialdemokrat går välfärden alltid först. Den är grunden i ett starkt och tryggt samhälle. Välfärden säkras genom ett ökat stöd till kommunerna. Detta är bra för både Sundbyberg och för Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) i pressmeddelandet.

Vad konkret pengarna kommer att användas till kan Peter Schilling dock inte svara på.

Vad ser du är stadens mest akuta behov av ökad finansiering?

– Vi behöver investera i system som gör att vi kan spara pengar på sikt. Samtidigt måste stadens förvaltningar bygga upp kostnadsmedvetenheten i alla verksamheter, säger Peter Schilling till Mitt i.

Vilka får pengar först?

ANNONS

– Välfärden och tryggheten för Sundbybergarna går först.

Peter Schilling understryker att kommunen har en hemläxa att göra: Stabilisera kommunens ekonomi efter att utgifterna för kommunen har ökat de senaste åren.

Det är en styv uppgift för mittenstyret att få en långsiktigt hållbar ekonomi. Vi arbetar målmedvetet för att nå det målet.

 

ANNONS