Sundbyberg ska spara – trots behov av 27 nya förskolor

Många förskolor och skolor behövs.
Många förskolor och skolor behövs.
Det politiska styret kräver överskott.

Befolkningen växer, inte minst den yngre. En ny prognos visar att 5 000 nya platser i grundskolan behövs till år 2030 i Sundbyberg. Därtill 2 134 nya förskoleplatser, eller 200-250 platser per år. Beroende på storlek betyder det att mellan 13 och 27 förskolor måste tillkomma inom tio år.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) säger att flera är på gång.

– Vi har flera utritade förskolor i Värsta Ursvik, både fristående och inbygga i bostadshus. I gamla kommunhuset i Rissne har vi nyss gett klartecken för en förskola och med nya stadskärnan får vi också in plats.

Tio nya grundskolor behövs enligt framskrivningen. Oppositionen har kritiserat det politiska styret för att sacka efter både när det gäller ett nytt centralt högstadium och Duvboskolan. Enligt Eriksson ska beslut om det senare tas i vår.

– Och två nya friskolor är på gång, säger han.

Samtidigt som behovet av platser i förskola och skola växer kräver det politiska styret ekonomiskt överskott i kommunen. 2016 är det förväntade överskottet 73 miljoner. Enligt Eriksson möjliggörs det av att tillgångar och skulder placerats om, samt att vissa utgifter för 2015 blivit lägre än budget.

2019 uppskattar man 417 miljoner i överskott.

Hur ska man då ha råd med 27 nya förskolor?

– Överskott är en förutsättning för att ha råd med allt detta. Det senaste halvåret har varit som ett långt avsnitt av Lyxfällan. Vi har haft fyra år med underskott i Sundbyberg, nu behövs överskott för att hålla hög kvalitet, inte helt olikt Solna som har mycket pengar på banken.

Vill ni sänka skatten?

– Det är ett lyxproblem att ha en så pass god ekonomi att kunna fundera på om vi tar emot rätt skatt från medborgarna, men just nu är det inte i fokus, säger Mikael T Eriksson.