Sundbyberg och Solna är kulisser i ny bok

Sundbybergsbon Kai Bruno skildrar sin hemkommun i en ny bok om gränsen mellan liv och död.
Sundbybergsbon Kai Bruno skildrar sin hemkommun i en ny bok om gränsen mellan liv och död.
"När jag blir pensionär ska jag skriva en bok" tänkte Kai Bruno. Och nu är den här. Hans debutroman Minnenas skuggor är ett relationsdrama med utgångspunkt i miljöer kring Sundbyberg och Solna.

Boken Minnenas skuggor tar utgångspunkt i karaktären Jarls självmord, när han under en semesterresa i Köpenhamn kastar sig ut genom ett fönster.

Bakom den desperata handlingen döljs släkthemligheter och vi får följa Jarls familj, Jarls bror samt brorsdotter och hur de alla påverkas av Jarls död på olika vis.

Patienter formade karaktärerna

Kai Bruno jobbar som psykiater och tanken var att skriva en bok när han väl blivit pensionär, men det gick snabbare än så, och nu sitter han här som 61-åring med sin debutroman.

– Jag har skrivit lite i taget, men det satte igång på allvar när jag gick en skrivkurs, berättar han.

Karaktärerna har formats av de många människor som han möter i sitt arbete

– Jag har träffat så många människor under alla år, utifrån vilka jag har kunnat fantisera ihop en karaktär. Människorna som skildras är lite annorlunda i sitt agerande och i hur de fungerar socialt.

”När man är dum mot dem så känner man sig nästan taskig själv.”

Alla karaktärer har växt fram och blivit så levande för Kai att han ibland känner dåligt samvete mot dem.

– När man är dum mot dem så känner man sig nästan taskig själv. Jag har en väldigt stark bild av de här personerna, säger han.

Utspelar sig i Sumpan och Solna

Många av miljöerna i boken är hans hemmamiljöer – Sundbyberg och Duvbo där han bott sedan 1992, och Solna där han tidigare bott.

– Jag har bott i Sundbyberg länge och har präglats av de miljöerna. Duvbo och Lötsjön finns med och så även ett par platser i Solna – Råstasjön och upp mot Hagalund.

Imorgon, tisdag, håller Kai Bruno release för sin bok på Spruthuset i Duvbo.

Men han har redan två böcker  till i samma serie på gång. Nummer två, fantasyskildringen Blå safir, skildrar Jarls upplevelse efter döden, en drömlik och psykotisk tillvaro. Och i den tredje boken Silverhjärta får vi följa en av huvudpersonerna som gammal, blickandes bakåt på livet.

Fakta

Kais tips för att komma igång med ett bokprojekt

  • Skapa en bra karaktär. Har man inte det så faller boken platt hur bra den än är.
  • Se till att få feed back på det du gör av någon utomstående.
  • Lägg upp en plan för boken och var strukturerad. Själv hade Kai början och slutet klart för sig redan när han startade skrivandet.
  • Förstärk och tydliggör. I bland har man en tendens att göra lagom, så se till att ta fram karaktärerna.
  • Fundera ut i vilken genre du ska skriva och till vilken målgrupp, innan du startar. Ha syftet med boken klart för dig, då blir det mycket enklare.
  • Kill your darling. Minnenas skuggor bestod från början av över 1 000 sidor som bantades ner till 450. Det behövs hjälp med att skala bort, och var beredd på att kasta sådan som du tycker är ganska bra.
  • Ta dig tid! Det kan behövas timmar i sträck, försök avsätta den tiden.