Sundbyberg snabbast växande kommunen i Sverige

otrygghet;sundbybergs torg;Landsvägen;
Sundbybergs befolkningsmängd har ökat med 40 procent de senaste tio åren.
Cirkus i stadshuset. Centern hoppar av samarbetet med S. 
politik, socialdemokraterna, sundbyberg, koalition, kommunstyrelse,
Sundbyberg har vuxit mest av Sveriges kommuner de senaste tio åren.
Befolkningen i Sundbyberg har ökat med 40 procent de senaste tio åren – vilket gör att kommunen toppar listan över de snabbast växande i hela Sverige, rapporterar Fastighetsvärlden.

Även om Botkyrka, Nacka och Haninge är de Stockholmskommuner som vuxit mest i befolkning sett till de senaste 50 åren, är Sundbyberg den kommun som vuxit mest de senaste 10 åren.

Sundbyberg toppar listan

Mellan 2008 och 2018 har Sundbybergs befolkning nämligen ökat med 40,1 procent, enligt siffror tidningen Fastighetsvärlden sammanställt. På andra plats ligger Solna kommun med omkring hälften så stor befolkningsökning.

Tidningen har tagit fram siffror för utvecklingen i de större tätorterna i Sverige där fler än 50 000 invånare bor, räknat i slutet av 2018.

Botkyrka snabbast växande

Den absolut snabbast växande kommunen i Sverige sett till det senaste halvseklet är Botkyrka. De senaste 50 åren har kommunens befolkning växt med 326,8 procent.

Den största förändringen skedde i Botkyrka under 70-talet när miljonprogrammen byggdes, därefter har tillväxten av befolkning varierat, enligt Fastighetsvärlden.

De senaste tio åren (2008-2018) har Botkyrka vuxit med 16,3 procent.

Stockholms stad inte med på listan

Ingen av landets tre största städer finns med på listan. Alla tre har utvecklats starkt de senaste åren, men inte tillräckligt mycket för att kompensera för tidigare decenniers strukturomvandlingar.

De enda kommunerna i Sverige som minskat sin befolkningsutveckling de senaste 50 åren är Örnsköldsvik och Nyköping.

Här är hela listan: