ANNONS

Sundbyberg utsedd till årets kulturkommun 2020

Sundbyberg utsedd till årets kulturkommun 2020
Kommunens ledord är ”Levande, nytänkande och tillsammans”.
”Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan, men i kultursammanhang en gigant”, så inleddes motiveringen när Sumpan utsågs till Årets kulturkommun 2020.
ANNONS

Det är 31:e året i rad som fackförbundet Vision utser Årets kulturkommun. År 2020 blir det Sundbyberg som får ta sig an den ärofyllda titeln.

Under torsdagen ägde prisutdelningen rum i stadsbiblioteket i Lund. På plats var kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S), kulturchef Sofie Aspeqvist och bibliotekschef Margareta Engstrand för att ta emot konstverket ”Karusellen”, en akvarellmålning av konstnären Kourosh Safina och vandringspriset, ett glasäpple av Rune Strand, som Sundbyberg får behålla under det kommande året.

”I kultursammanhang en gigant”

Motiveringen för Sumpan som årets kulturkommun 2020 inleds såhär:

”Årets kulturkommun 2020 är Sveriges till ytan minsta kommun men i kultursammanhang en gigant. Kommunen satsar ambitiöst och kreativt på ett inkluderande kulturliv. Insatser riktade mot barn introduceras redan vid sex månaders ålder för att stimulera språkträning. Därefter fortsätter kommunen att via kultur möta medborgarna i olika åldrar.”

Vidare nämns bland annat Kulturskolans breda utbud, biblioteken i Signalfabriken och Hallonbergens framåtsyftande verksamhet och kommunens generösa inställning till föreningslivet som motiveringar.

Hela motiveringen går att läsa här.

”Oerhört glädjande”

Johan Storåkers (L) är kulturkommunalråd i Sundbyberg. Han är glad och tycker att kulturen är en viktig del av Sundbybergs identitet.

– Det är oerhört glädjande och framförallt ett erkännande till det lokala kulturlivet. Jag önskar från djupet av mitt hjärta gratulera alla mycket engagerade kulturaktörer i Sundbyberg, säger Johan Storåkers, enligt ett pressmeddelande.

På bild Johan Storåkers (L)

Johan Storåkers (L), kulturkommunalråd i Sundbyberg. Foto: Anna Z Ek

ANNONS