ANNONS

Sundbybergarna: Ingen lösning att stänga tunneln

Från vänster: Lotta Biemark, Carina Rappe, Hans Elde och Åsa-Marie Reinar.
Från vänster: Lotta Biemark, Carina Rappe, Hans Elde och Åsa-Marie Reinar.
"Sorgligt", "inbillat problem" och "en skam för Sverige". Åsikterna om den omdebatterade gångtunneln under järnvägen spretar minst sagt när Mitt i tog pulsen på sumpanborna.
ANNONS

Sundbybergs stad beskriver gångtunneln mellan Landsvägen och Stationsgatan som ett gångstråk kantat av problem. Det är urin, skadegörelse, klotter – och sovande hemlösa.

Gångtunneln kommer tas bort i samband med att järnvägen grävs ner och fram till dess råder det delade meningar om hur de uttalade problemen ska hanteras.

Inom stadsledningskontoret i kommunen har man diskuterat att stänga tunneln under natten. Något som väckt starka reaktioner. Oppositionspartiet Moderaterna tror inte på lösningen och vill i stället se övervakningskameror och väktare.

Men vad säger sundbybergarna själva? Lokaltidningen Mitt i ställde en öppen fråga kring tunneln till personer som passerade igenom. Många var överens: att stänga tunneln är ingen lösning.

Lotta Biemark, 65, och Carina Rappe, 73, dansar squaredans i All-aktivitetshuset en gång i veckan och varje gång behöver de gå igenom tunneln. De tycker att det i grunden är en fin och trevlig tunnel, men att situationen är sorglig.

– Det ligger folk här ibland och det luktar kiss, de har tak över huvudet här, säger Lotta Biemark.

Lotta Biemark, 65, och Carina Rappe, 73, tycker att det vore synd att stänga av en passage som människor kanske behöver.

Vad tror ni är lösningen, att stänga av tunneln eller att bevaka den med kameror och väktare?

ANNONS

– Jag tror det är bättre att den är öppen och bevakad, att man kan använda den under tryggare former. Det är ju synd att blockera en passage som folk kanske behöver, säger Carina Rappe.

– Moderaternas förslag verkar bättre. Du ser ju hur det är här. Det är inte kul för ett barn att gå här, säger Lotta Biemark.

Man inbillar sig problematiken som ett större problem än vad det är, säger Hans Elde.

Pensionären Hans Elde, 69, säger att han, tillskillnad från vad kommunen befarar, aldrig känt sig rädd i tunneln.

– Det har blivit ett övernattningshärbärge, hissarna funkar inte och en del krökar runt omkring. Det är inte bra att folk sover här, men jag har personligen inga problem med det.

Kommunen vill ju stänga av här under natten. Vad tänker du om det?

– Det vore puckat. Det känns mer som att man inbillar sig problematiken som ett större problem än vad det är, säger Hans Elde.

Hans menar att det dessutom inte är i självaste tunneln som människor urinerar, utan runt om.

– Det är mer runt om, på torget, under dagen. Men så är det ju överallt där det finns ett systembolag.

Det är en skam för hela Sverige.

Läraren Åsa-Marie Reinar, 57, är inte lika lugn. Hon är rent av, och vi citerar, skitförbannad över situationen.

Det är Socialtjänsten som borde vara här, inte polisen, säger Åsa-Marie Reinar.

– Hissarna funkar inte. Det är bedrövligt. Jag klarar av att gå runt och via bommarna men min mamma gör inte det. Det ligger massa personer här och sover och skrämmer bort folk, säger Åsa-Marie.

Hon är skeptisk till om det över huvud taget skulle ge någon effekt att stänga av tunneln. Det är på dagen som de hemlösa sover i tunneln, och det är mer regel än undantag som hissen inte fungerar.

Vad skulle det innebära för dig att tunneln stängs av?

– Om hissarna stängs får jag ju gå runt i så fall, men det är likadant nu. Jag handlar med min mamma en gång i veckan och nio av tio gångar funkar åtminstone inte en av hissarna.

– Jag är inte rädd, men jag blir irriterad att man låter människor ligga så här. Det är en skam för hela Sverige.

Vad skulle du önska att kommunen gör?

– Se till att det finns vandrarhem och härbärgen. Förut brukade polisen vara här och avhysa människor, men de kommer ju alltid tillbaka. Det är Socialtjänsten som borde vara här, inte polisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.