”Sundbybergs torg kan bli som Kungsträdgården”

Torget, enligt nätverkets modell.
Torget, enligt nätverkets modell.
När nätverket Trivsam Stadskärna höll möte i onsdags var budskapet klart: inga bostäder på Sundbybergs torg.

Nätverket Trivsam Stadskärna, som kämpar för måttlig bebyggelse i samband med järnvägsnedgrävningen, växer. I onsdags kom runt 100 sympatisörer till ett möte på Folkets hus. Där visade nätverket upp en egen modell av stadskärnan, att ställa mot stadens betydligt mer exploaterade förslag.

Sundbybergs torg ska inte bebyggas alls, anser nätverket.

– Torget är stadens naturliga hjärta. Det finns ganska få öppna platser i Sundbyberg så det vore katastrof om det byggdes bort. Målet är att ställa ut vår modell på en allmän plats så folk kan få en alternativ bild av hur stadskärnan kan se ut, säger Sofia Arvidsson.

Till modellen har hus sågats ut i trä, träden är gjorda av gröna kökssvampar. Att få in grönska och hålla nere höjden på ny bebyggelse är a och o, anser de. När det gäller Sundbybergs torg finns flera idéer: ett kafé, någon lägre paviljong, en scen, en fontän.

– Det skulle kunna bli Sundbybergs Kungsträdgården där man kan sitta och njuta, ta en glass och gå på marknad, säger Håkan Sandelin.

Argumentet att bostäder måste byggas, även runt torget, för att finansiera nedgrävningen håller inte, anser de.

– Priset är för högt. Man skulle förlora ljus, luft och trivsel för sekler framåt, säger Mats Löfström.

En kompromiss, menar de, vore att bygga mer i stadskärnans utkanter, tillexempel bortom resecentrum.

Nu vill nätverket att makthavarna tänker om.

– Vår mission är att omvända politikerna, få dem att förstå att de har fel. Ett torg ska vara en levande plats, även i Sundbyberg, säger Birgitta Lind.