Sundbybergspolitiker tar över stolen efter Alice Bah Kuhnke

Annika Hirvonen Falk Miljöpartiet Sundbyberg
Annika Hirvonen Falk (MP) satt ett drygt halvår som gruppledare för Miljöpartiet i Sundbyberg.
2018 klev hon in som en av två gruppledare för Miljöpartiet i Sundbyberg.
Nu tar hon över Alice Bah Kuhnkes stol för Miljöpartiet i riksdagen.

Alice Bah Kuhnke (MP) har lämnat riksdagen för arbete i Europaparlamentet i Bryssel, och i dag blir det klart vem som tar över hennes stol för Miljöpartiet i riksdagen – nämligen den före detta Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen Falk (MP).

Man skulle behöva göra en gemensam plan för skolan som håller över mandatperioderna.

Annika Hirvonen Falk

Annika Hirvonen Falk klev in i Sundbybergspolitiken i mars 2018 efter en stormig tid i lokalpartiet – som gruppledare till tillsammans med Emelie Tillegård.

Samtidigt satt hon i riksdagen – ett dubbelarbete som tog för mycket tid, och hon lämnade kommunpolitiken i december i fjol.

I dag blir det klart att hon tar över Miljöpartiets riksdagsplats efter Alice Bah Kuhnke och får ansvar för skolfrågorna inom Miljöpartiet.

– Det känns jätteroligt, det är ett spännande samarbete mellan de fyra partierna som jag ser fram emot, säger hon.

Alice Bah Kuhnke invigde nya scenen i Café Le Croissant i SKHLM i Skärholmen.

Alice Bah Kuhnke har lämnat riksdagen för jobb i Europaparlamentet. Arkivbild: Märta Lefvert.

Sex- och samlevnad på lärarutbildningen

En av Annika Hirvonen Falks hjärtefrågor – att det ska bli obligatoriskt för alla studenter på lärarprogrammet att läsa sex- och samlevnadsundervisning – har hon redan fått igenom. Nu vill hon jobba för att höja statusen på läraryrket och lönen till lärarna.

Vi måste stoppa kommunerna från att skära ner på skolan

Annika Hirvonen Falk (MP)

– I dag har vi stor lärarbrist, och brist på behöriga lärare i de skolor där de behövs som bäst – där det finns en stor andel elever från en svag studiebakgrund. Vi måste stoppa kommunerna från att skära ner på skolan. De kommuner som fick del av jämlikhetspengar skrev under på att de inte skulle skära ner på skolan, men många lever inte upp till det, vilket är jätteallvarligt, säger hon.

De som drabbas är i slutändan de elever som behöver extra stöd i någon form menar Annika Hirvonen Falk.

– Alla elever ska ha rätt att utvecklas så långt som möjligt i skolan, det är vårt huvuduppdrag som vi måste fortsätta ha i fokus.

Annika Hirvonen Falk Miljöpartiet Sundbyberg

Saknar kommunpolitiken

En av de största utmaningarna för skolan är jämlikheten och likvärdigheten menar Annika Hirvonen Falk.

– OECD (organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) klassar likvärdigheten i den svenska skolan som en av de största utmaningarna för hela den svenska ekonomin, det måste vi ta på stort allvar.

Det måste även bli lättare för lärare att klättra i karriären menar hon.

– Vi behöver få till ett professionsprogram – ett nytt system för lärare att kunna bli ”särskilt erfarna eller meriterade lärare” och att man även kan koppla lönelyft till det. Det är även en av överenskommelserna i januariavtalet.

Hur ser du på skolan i Sundbyberg?

– Utmaningarna inom skolan här ser ut som de gör i hela riket, men man har problem med att man inte byggt ut skolor i den takt som borde gjorts. Man har ofta fastnat i detaljfrågor och skulle behöva göra en gemensam plan för skolan som håller över mandatperioderna.

En idé som den blågröna oppositionen nyligen lanserade genom att föreslå att man inför en skolkommission.

Saknar du kommunpolitiken?

– Ja, jag ser så mycket i min vardag som medborgare och förälder som jag skulle vilja förändra, men då hör jag av mig till mina lokala kollegor. Jag insåg att det inte är hållbart att sitta på bägge stolarna, särskilt som jag också är småbarnsförälder.