Sundbybergspolitikers bostad besköts två gånger

Fönstret hemma hos politikern har nu fyra skotthål.
Fönstret hemma hos politikern har nu fyra skotthål.
Någon sköt förra veckan med pistol mot en bostad hos en fritidspolitiker i Sundbyberg.
– Det känns jätteobehagligt, säger politikern.

Personen, som har uppdrag som fritidspolitiker i Sundbyberg, bor i ett flerbostadshus i kommunen.

– Jag satt och kollade på TV när första skottet kom. Det lät inte så mycket, som en liten smäll. Man hörde hur fönsterrutan krackelerade. Sen kom ett skott till, berättar politikern.

Kvällen därpå hände det igen.

– Då sköts det två skott på samma ruta, berättar politikern.

Första tanken var att någon använt luftgevär. Men polisen har beslagtagit tomhylsor i närheten som kommer från en pistol.

Hos polisen pågår nu en förundersökning. Utredare Jan-Åke Ahlgren på Solnapolisen säger att man jobbar förutsättningslöst, det vill säga utan teorin att skotten har med politikerns uppdrag att göra.

– Vad vi gör nu är att vi inväntar en teknisk undersökning och sen får vi se om vi kommer vidare, säger han.

Oavsett motiv känner politikern stort obehag.

– Vi har ett transparent system där man kan ta reda på var alla politiker bor. Som politiker är man ju med och tar svåra beslut som inte alltid är populära. Om det är någon som vill hotas eller skrämmas på grund av det känns det ju jätteobehagligt.

På säkerhetsavdelningen på Sundbybergs stad har man nyligen fått kännedom om det inträffade.

– Det är jätteallvarligt om det är på det sättet som det beskrivs, i synnerhet om det är kopplat till uppdraget, säger Göran Forsström, säkerhetschef.

Vad gör ni från stadens sida?

– Det handlar om att ha ett personligt samtal med vederbörande och se över situationen, rutiner och vanor och om det finns något i uppdraget som kan kopplas till det som hänt. Någon grad av tekniska hjälpmedel, som överfallslarm, kan vi ordna, därefter är det en polisiär fråga, säger Göran Forsström.

Om polisen skulle misstänka att skotten är riktade just mot politikerns bostad kan skjutningens allvarlighetsgrad justeras uppåt, jämfört med om den tros ha skett på måfå.

– Är det riktat mot en person eller familj är det mer personligt och allvarligare brottsmässigt. Skulle det vara så att man angriper en politiker som står för demokrati är det ytterligare en dimension. Då kan det ju vara ett angrepp mot demokratin, säger Peter Saarman, kommunpolis Sundbyberg.