ANNONS

Sundelin försöker förstå Sverker Åström

Anders Sundelin besöker Akademibokhandeln för att prata om sin nya bok "Diplomaten".
Anders Sundelin besöker Akademibokhandeln för att prata om sin nya bok "Diplomaten".
Anders Sundelin.
Anders Sundelin.
”Diplomaten” som handlar om svenske toppdiplomaten Sverker Åström.
”Diplomaten” som handlar om svenske toppdiplomaten Sverker Åström.
Anders Sundelin är aktuell med sin nya bok "Diplomaten" som handlar om Sverker Åström. Ikväll besöker han Akademibokhandeln för att prata om boken.
ANNONS

Ikväll besöker författaren Anders Sundelin Akademibokhandeln i Lidingö centrum. Här ska han prata om sin nyutkomna bok  ”Diplomaten” som handlar om Sverker Åström.

Sverker Åström var toppdiplomat under kalla kriget, en onekligen mytomspunnen karaktär som i många år var kabinettsekreterare – och från vissa håll misstänktes för att vara sovjetisk agent.

Varför valde du att skriva boken?

– Jag hade skrivit om honom tidigare i min bok ”Fallet Wennerström” som handlade om flygöversten och spionen Stig Wennerström. I den hade jag ett kapitel om Sverker Åström som handlade om en outredd förbindelse mellan de två som gjorde mig nyfiken. Förläggaren tyckte att jag skulle fortsätta på den tråden, men samtidigt försöka fånga denna väldigt speciella man. Det är en slags berättelse om kalla kriget genom en person.

Du har jobbat på boken i 5 år. Det känns väldigt dedikerat. 

– Jag har ju drivits av min nyfikenhet. En politiker eller författare eller journalist, står ju så att säga uppe på scenen och det man gör syns och gör avtryck direkt, medan en diplomat finns bakom scenen.

Vad var största svårigheten?

– Svårigheten var att hitta Sverker Åström i allt material som finns, och sen bestämma sig för vilka av de olika händelserna som gjorde mig nyfiken. Sen gällde det att hitta en form som är tillräckligt intressant för att även andra ska bli intresserade.

Vad fascinerade dig mest?

ANNONS

– Mycket. Ska jag säga någonting så är det att han hade ett ganska lättvindigt förhållande till sanningen. Inte att han direkt ljuger, men han glider omkring sanningen. Det ska väl en diplomat göra, men det var ett påfallande starkt drag. Även hans känslokyla, vilket också kan vara en fördel som diplomat. Att hålla huvudet kallt. Men det var ibland svårt att hitta ett hjärta hos honom.

Var han spion? 

– Det vet jag inte. Det jag försöker förstå är varför Säpo hade misstankar mot honom och vilka beslut som sen fattades av regeringen. En stor del av materialet är ju hemligt, men utifrån det jag hittade och intervjuerna jag gjorde kan jag ändå lägga fram en hyfsad bild.

ANNONS