Sundhage fruktar inte Nigeria

Landskamper mot Nigeria har blivit allt jämnare. Består den trenden får Pia Sundhages VM-trupp ingen flygande VM-start.

– Med vår centrallinje ska mönstret brytas, säger förbundskaptenen, men hyser oro för ytterkanterna.

Premiärmatcher i stora mästerskap är speciella. För alla. Alltid. Den 8 juni inleder Sveriges damlandslag fotbolls-VM i Kanada mot Nigeria. En nyckelmatch. Ska Sverige vidare från grupp- till finalspel är det sannolikt Nigeria som måste besegras.

Nationerna har mötts tre gånger. I VM 2003 vann Sverige med 3–0, ett år senare blev det 2–1 i OS och i VM 2007 lyckades Nigeria för första gången knipa poäng – matchen slutade oavgjort 1–1.

– Ja, säger Pia och pausar. Med vår centrallinje – Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lotta Schelin – ska det där mönstret brytas.

Nigeria ska inte vinna premiären?

– Precis. Spelar nämnda fyra på sin höga nivå är vi som lag bättre än Nigeria.

Men nerver påverkar i mästerskap?

– Ja det är viktigt i mästerskap, speciellt i första matchen, att få ner axlarna. Att inte vara spända utan gå ut på plan med känslan: ”Nu ska vi lira boll. Ha skoj.”

– Det är jätteviktigt att vi känner glädje och trygghet i det vi kan, förtydligar Pia Sundhage.

Trygghet och lugn är dock inte orden som summerat de sista månaderna fram till avresan mot Kanada. Snarare skador, svaga insatser och negativa rubriker om velande kring vilket spelsystem – 4-1-3-2 eller 4-4-2 – landslaget ska använda.

– Jag håller inte med om den beskrivningen, säger Pia Sundhage och syftar på insatserna.

Hon blundar inte för 1–3 mot Schweiz, men hämtar syre och optimism via minnet av 4–2 mot Tyskland i Algarve cup.

– Och stundtals var det faktiskt världsklass på insatsen mot Danmark.

Den matchen, sista genrepet på hemmaplan – som slutade 3–3 – plus förlusten mot Schweiz, visade ändå att det som helhet är en bit kvar till världsklass.

– Spelsystemet beror på hur det ser ut för Lisa Dahlqvist och Linda Sembrant. De är mest aktuella som mittfältare bredvid Seger.

Mot Nigeria handlar försvarsspelet mycket om att aldrig hamna i en mot en-lägen. Speciellt i huvudspelet där nigerianskorna traditionellt är starka och inte ska få någon ro.

– Liksom defensivt måste vi offensivt löpa för varandra. Skapa två mot en-situationer. Nigeria har en markeringsmodell där de gillar en mot en-dueller, men har taktiska brister när motståndarna blir övertaliga. Hjälps vi åt kan de fatta fel beslut.

Nigerias förbundskapten, Edwin Okon, har överraskat med att peta etablerade elitspelare som till vardags spelar i damallsvenskan.

– Bra spelare, konstaterar Sundhage som dock inte är förvånad.

– Han vet säkert vad han gör.

Kan det vara till er nackdel, att ni har sämre koll på de han tagit ut?

– Nej, det spelar ingen roll. Vi har bra koll på spelarna i Nigerias trupp.

– Jag har en go’ känsla, avrundar Pia Sundhage.