ANNONS

Supandet till sjöss minskar

Fylleriet till sjöss har minskat sedan den nya sjöfyllerilagstiftningen trädde i kraft sommaren 2010.

– Under några år har vi sett att man oftare nu utser någon som får hålla sig nykter och köra hem från krogen eller festen, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen i Stockholm till SVT.
ANNONS

Sjöfyllerilagen gäller i första hand större båtar, som motor- och segelbåtar med en längd över tio meter och båtar som kan framföras i minst 15 knop.

– Under sommarhalvåret är det främst förare av fritidsbåtar som druckit för mycket alkohol, men vi har ju också möjligheter att kontrollera yrkesjöfarten, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen i Stockholm till SVT.

2010 skärptes promillegränsen och i samband med det genomförde Kustbevakningen 3 240 kontroller. Då anmäldes 290 personer för sjöfylleri, visar en undersökning som SVT har gjort.

Hittills i år har Kustbevakningen genomfört cirka 2 400 nykterhetskontroller till sjöss. Totalt har 93 personer dömts för, eller är nu misstänkta för sjöfylleri. Nu talar kustbevakare talar om en beteendeförändring gällande alkohol på sjön.

– Under några år har vi sett att man oftare nu utser någon som får hålla sig nykter och köra hem från krogen eller festen. Där det finns bra gästbryggor ligger man i högre grad kvar, istället för att åka hem, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen i Stockholm till SVT.

Fakta

Färre åker fast

Under de senaste sex åren har nära 500 personer dömts för sjöfylleri eller grovt sjöfylleri, med en gräns på 0,2 respektive 1,0 promille.

Straffen har blivit fängelse, villkorlig dom, skyddstillsyn eller böter.

Med åren har antalet kontroller minskat något, samtidigt som färre åker fast. Den lägsta notering hittills gjordes förra året med 80 anmälda fylleribrott.

Källa: SVT