Superbilligt utan svinn i Rågsved

Lars Isaksson, en av medlemskunderna, tillsammans med projektledaren Karin Bildsten.
Lars Isaksson, en av medlemskunderna, tillsammans med projektledaren Karin Bildsten.
Mattias Hörig kommer att bli stamkund på Matmissionen.
Mattias Hörig kommer att bli stamkund på Matmissionen.
Nu slår Matmissionen - Nordens första social supermarket - upp portarna i Rågsved. Här säljs mat som annars skulle kastas, och ekonomisk utsatta får handla till väldigt låga priser.

– Det är kalasbra, säger kunden Mattias Hörig.

Vad sägs om en liter yoghurt för 3 kronor, en liter olivolja för 12 kronor eller ett halvt kilo kaffe för 11 kronor? Det är några av medlemspriserna i den nya matbutiken i Rågsved som öppnar i morgon, tisdag.

– Det är en mycket trevlig butik och lätt att hitta. Och dessutom kalasbra priser, säger Mattias Hörig, en av medlemskunderna som bjudits in till invigningen.

Matmissionen är ett samarbete mellan Stadsmissionen och Axfood och den första butiken av sitt slag i Norden. Konceptet går ut på att butiker skänker mat som de annars skulle kasta till butiken i Rågsved. Det kan handla om färskvaror med kort hållbarhetstid eller torrvaror där förpackningarna blivit kantstötta eller liknande. Alla är välkomna till butiken, men ekonomisk utsatta kan bli medlemmar och betalar bara en tredjedel av priset.

Karin Bildsten på Axfood, är projektledare och en av initiativtagarna.

– Jag praktiserade på en brödavdelning och reagerade på hur mycket bröd som slängdes. Vi började skänka det till en kyrka i närheten och upptäckte vilket behov som fanns. Jag kände att det här måste vi utveckla och göra något mer av, säger hon.

Karin Bildsten tog kontakt med Stadsmissionen. Där fanns redan liknande tankar. Butiken i Rågsved är en pilotbutik. Tanken är att det ska bli många fler både i Stockholm och i resten av Sverige.

Medlemmarna lever på försörjningsstör eller motsvarande. De får handla för 250 kronor i veckan på medlemskortet.

– Jag handlar för en tusenlapp i månaden i vanliga fall och nu får jag ju mycket mer för pengarna, det räcker gott, säger Mattias Hörig.

Han är arbetssökande i fas 3 och är med i ett projekt på Folkets hus i Rågsved. Det var där han blev inbjuden som medlem, precis som kompisen Lars Isaksson.

– På onsdag tar vi med alla i fas 3-gruppen och går hit och handlar. Jag bor i Högdalen, så för mig är det enkelt att ta bussen hit och handla. Nu kanske man kan få pengar över till att göra något annat roligt, som att gå på bio eller hockey, säger han.

Medlemskapet gäller i ett år, även om de ekonomiska villkoren skulle förändras.

Marika Markovits är chef för Stadsmissionen.

Ser du något problem med att ha en särskild butik för ekonomsikt utsatta?

– Ja, det finns en risk att det blir stigmatiserande. Därför är vi noga med att påpeka miljöaspekten, att det också handlar om att minska svinnet. Det är en butik för alla.