ANNONS

Supergiftet förbjuds – risk för råttinvasion

Råttorna ökade explosionsartat men stoppades av giftet som snart inte får användas.
Råttorna ökade explosionsartat men stoppades av giftet som snart inte får användas.
Råttbekämparen Jacob Ranevall sprutar in de sista doserna av supergiftet.
Råttbekämparen Jacob Ranevall sprutar in de sista doserna av supergiftet.
Ashkan Parast, här med Ewelina Kinowska, såg nyligen en stor råtta på Hornsbergs strand.
Ashkan Parast, här med Ewelina Kinowska, såg nyligen en stor råtta på Hornsbergs strand.
Råttorna ökade explosionsartat – men stoppades av supergiftet som staden använt på dispens. Nu går tillståndet ut, och risken är att det blir en ny råttepidemi.
– Jag stod öga mot öga med en råtta som väste åt mig, säger en kvinna på Kungsholmen.
ANNONS

När Ashkan Parast gick under Ekelundsbron längs Hornsbergsstrand häromveckan såg han hur en mörk skugga med lång svans sprang över vägen.
– Det var en riktigt stor råtta. Ovanligt stor. Men ser dem lite då och då. De känns smutsiga och obehagliga. Annars älskar jag alla djur, men inte råttor, säger han.

En kvinna berättar att hon en kväll på Karlviksgatan, nära Norr Mälarstrand, stod öga mot öga med en fet råtta.

– Den öppnade munnen och väste åt mig. Den hade en stor och krokig svans. Sedan sprang den iväg. Jag tycker att man ser råttor ofta, säger kvinnan som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Extremt i höstas

Råttor har alltid funnits i staden – men i höstas blev problemet med råttorna extremt. Läget var så allvarligt att staden sökte dispens för att använda ett supergift, Racumin puder, som tidigare fick användas men som numera är förbjudet.

Preparatet är det mest effektiva sättet att angripa råttor som finns på marknaden. Det sprutas in i gångar och fastnar i råttornas päls. När de sedan tvättar sig får de i sig giftet och blöder till döds invärtes.

Men nu går dispensen för att använda giftet ut. Efter den 20 maj blir det förbjudet att använda.

– Det innebär att det blir betydligt svårare att bekämpa råttorna, säger Jacob Ranevall, driftansvarig tekniker på Nomor med ansvar för Stockholm.

Skallgång i innerstan

Han och kollegorna går just nu skallgång på offentliga platser, som parker och torg, i hela innerstan. De vill hinna att fylla på med preparatet på runt trehundra ställen innan dispensen går ut.

– De andra gifterna vi har att använda på offentliga platser är betesgift. Det är inte lika effektivt, säger Jacob Ranevall.

ANNONS

Problemet med betesgiftet, som består av gift som lagts i ett parfymerat vaxblock, är att råttorna mycket hellre äter matrester som vi människor lämnar efter oss. Nu under den varma säsongen med mycket picknicksopor har råttorna således fest.

– Vad ser godast ut? Ett rött vaxblock eller en halväten cheeseburgare? Råttor är finsmakare. Därför är det så viktigt att plocka upp skräpet efter sig, säger Jacob Ranevall.

– Vad ser godast ut? Ett rött vaxblock eller en halväten cheeseburgare? Råttor är finsmakare. Därför är det så viktigt att plocka upp skräpet efter sig, säger Jacob Ranevall.

Stockholm stad kommer att göra en ny ansökan att få använda supergiftet. Men Kemikalieinspektionen som gav dispensen i höstas kan inte förnya den en gång till utan att först få tillåtelse av EU.

Och när EU:s beslut kommer är det ingen som vet.

– Det är EU-kommissionen som tar fram ett förslag till beslut och sen röstar medlemsländerna. Men vi vet inte alls hur andra länder ställer sig i frågan så det går helt enkelt inte att säga något om vad utfallet skulle kunna bli i en sådan omröstning, säger Johan Helgesson på Kemikalieinspektionen.

Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholm stad, tror att giftstoppet kommer att påverka råttbeståndet.

– Jag tror att det kommer att bli en viss ökning, men det har att göra med hur långt det här glappet blir. Jag känner en viss oro.

Finns det en risk för en ny råttepidemi?

– Det får vi se. Det har att göra med väder och vind och tillgång på föda. Den som lever får se.

Fakta

Så bekämpas råttorna

SPJUT
Monteras i avloppsrör. Spetsiga pinnar slår ner och dödar råttan. Råttan sköljs bort till reningsverk och blir fjärrvärme.
SUPERGIFT
Gftet Racumin har använts det senaste halvåret på dispens av Kemikalieinspektionen. Det är ett puder som fastnar i råttans päls. När råttan tvättar sig ren dör den.
SLUTNA PAPPERSKORGAR
Trafikkontoret köpte in 80 nya soptunnor, så kallade Big Bellys, i vintras. De är slutna och råttor och andra skadedjur inte kan ta sig in.
HÅLLA EFTER BUSKAR
Att klippa bort nedre delen av buskage gör att råttorna inte trivs lika bra
GIFTIGT VAX
Betesstationer med förgiftade vaxblock som råttorna äter. När de sedan mår dåligt går de ner i sina hål och dör.
ELCHOCKER
En sensor märker när en råtta går genom ett rör. Råttan får en elchock, dör, och läggs i en papperskorg som töms av sanerare när den blir full.
KLUBBAN
En kolsyrepatron styr en tung klubba som slår ihjäl råttan när en sensor märker av att den går förbi.
KLASSISKA RÅTTFÄLLAN
Slagfälla med mekanism i metall.
SLUTA SLÄNGA MAT UTE
Råttor äter gärna våra sopor. Ju mindre mat desto färre råttor.

Källa: Nomor, Stockholm stad
Fakta

Råtthistorierna vi minns

Monsterråttan från Solna
Stor som en katt, 39,5 centimeter, mätte råttan som dök upp familjens kök i Solna 2014. Råttan blev en världsnyhet. ”Jag trodde inte min fru när hon först berättade hur stor den var”, sa pappan i familjen till Mitt i. 

Råttan i toan
När en man på Östermalm 2015 kom in badrummet såg han hur en mörk skugga slank ner i toalettstolen. Toasitsen i trä visade sig sedan vara söndergnagd av råttorna. ”Den kommer man aldrig mer våga sitta på”, sa mannen till SVT.

Råttor stängde dagis
Småbarnsavdelningen på Engelsk-svenska förskolan på Södermalm fick evakueras hösten 2016 efter en råttinvasion. ”Det låg en död råtta i proppskåpet”, sa förskolechefen till Mitt i.

Rabatt med 1000 råttor grävdes upp
En rabatt på Västra järnvägsgatan vid Centralen grävdes upp hösten 2016. Anledningen var att få bort den råttkoloni med upp till 1000 råttor som uppskattningsvis bodde i jorden, rapporterade Aftonbladet.

Fakta

Visste du det här om råttor?

En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800 – 1 000 nya individer under ett år.
En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
Råttor simmar bra.
En råtta kan hoppa en meter utan ansats.

Källa: Anticimex