ANNONS

Få superkoll: Allt du behöver veta om 08-lagens guldstrid

Djurgården, AIK eller Hammarby, vem kniper det allsvenska guldet och Lennart Johanssons pokal?
Djurgården eller AIK, vem tar guldet hem till Stockholm? Och kan Hammarby blanda sig i det hela?
Med åtta omgångar kvar är det nästan helt tajt mellan Djurgården och AIK i allsvenska toppen. Bajen har fortfarande guldchans, men jagar kanske främst en Europaplats.
Mycket står på spel – här kan du grotta ner dig i Stockholmslagens förutsättningar inför heta fotbollshösten.
ANNONS

Spelschemat

AIK har bara tre hemmamatcher kvar och fem på bortaplan där man bland annat ska spela mot Malmö och Häcken. Fem av Gnagets åtta kvarvarande matcher spelas på naturgräs som Gnaget såklart helst lirar på.

För Djurgården väntar fyra matcher till på hemmaplan och fyra borta. Man har bara en match på gräs kvar (hybridgräs i Göteborg). Tuffaste bortamatcherna är Göteborg och Norrköping, men i övrigt är schemat överkomligt för blåränderna.

Tele2 Arena

Bajen lirar sex av sina åtta matcher på Tele2 Arena. Foto: Mostphotos

Hammarby har fem hemmamatcher kvar (plus ett bortaderby på Tele2) och man möter bland annat Häcken, AIK och Malmö hemma. Man har dessutom inga matcher på naturgräs kvar, en klar fördel för Bajen som är vana vid konstgräs.

Maratontabellen – Djurgården kan komma ikapp

Tolv gånger har AIK tagit SM-guld. Djurgården har lyckats elva gånger och Hammarby har lyft bucklan en gång. Vid ett blårandigt guld är maratontabellen alltså helt jämn mellan tvillingarna.

Första skyttekungen sen Hamrin?

Man får gå långt bak i historien för att hitta skytteligavinnare i Hammarby och AIK. I år ligger Bajens Muamer Tanković  etta i skytteligan på tolv baljor. Tarik Elyounoussi i AIK och Buya Turay i DIF har gjort tio mål var. Senaste gången en Djurgårdsspelare vann skytteligan var 2017 då Magnus Eriksson delade på titeln med Kalle Holmberg i Norrköping. Senaste Hammarbyaren i topp var Billy Ohlsson 1984. För att hitta en gulsvart skyttekung får man gå tillbaka till 1954-55 då Kurre Hamrin gjorde 22 mål.

AIK på Råsunda 1953. Kurre Hamrin (längst upp till vänster) vann skytteligan 54-55 och det är senaste AIK:aren att göra det. Bild: Stadsmuseet i Stockholm/Göran Jarborg, Svenska Dagbladet

Mycket kan hända

Med 24 poäng kvar att spela för kan det fortfarande hända mycket. Efter 22 omgångar 2018 ledde AIK med sex poäng före Hammarby och sju poäng före Norrköping – men efter 29 omgångar ledde AIK bara med två poäng före Norrköping.

ANNONS

Senast Djurgården vann SM-guld, år 2005, var man en poäng före Blåvitt med åtta omgångar kvar. Efter sista omgången hade DIF dragit ifrån något och vann fyra poäng före IFK.

DIF:s snitt brukar räcka

Dags för lite matte: Djurgården tar 64 poäng om lagets nuvarande poängsnitt i serien håller i sig. AIK tar 63 poäng med sitt snitt och Bajen hamnar på 56 poäng. Sedan 16 lag deltar i serien (från 2007 och framåt) har 64 poäng räckt för SM-guld vid 7 av 12 säsonger. 63 poäng har räckt för guld vid 5 av dessa säsonger.

För att komma topp tre (Europaspel) har 56 poäng räckt under 7 av 12 säsonger – men det har inte räckt för guld någon gång.

Men att döma av aktuell form kan Stockholmslagen kanske avsluta ännu bättre än så. På de senaste tio matcherna Djurgården har tagit imponerande 23 poäng medan AIK och Bajen fått i hop 22 pinnar båda två. Så mycket talar för 08-guld.

Nyckelspelare kan stängas av

I avgörande del av guldstriden kan bli avstängda nyckelspelare – och många i 08-lagen riskerar att bli avstängda vid ett gult kort till. Här är lirarna som måste hålla sig i skinnet:

I AIK: Elyounoussi, Obasi, Sigþórsson och Adu. I Djurgården: Turay ,Ring ,Ulvestad, Une Larsson och Danielson. I Hammarby: Tanković, Kačaniklić , Widgren och Rodic.

(Djurdjic och Adu är också avstängda i omgång 22).

Här firas guldet!

Lördagen den 2 november klockan 13.00 spelas den sista omgången i årets allsvenska. Norrköping tar emot Djurgården, AIK möter Sundsvall hemma och på Tele2 spelas Hammarby-Häcken.

Klockan 15.00 vet vi om guldfesten hålls på Östgötaporten i Norrköping, på Friends eller på Tele2.

ANNONS