”Superrektorn” tar över

” Mitt mål är att Haninge ska ligga över länsgenomsnittet i betyg om tre år”, säger Lina Axelsson Kihlblom.
” Mitt mål är att Haninge ska ligga över länsgenomsnittet i betyg om tre år”, säger Lina Axelsson Kihlblom.
På tre år lyfte hon resultaten på Ronnaskolan i Södertälje. I Nyköping var hon med och skapade landets minst segregerade högstadium.

Nu återvänder Lina ­Axelsson Kihlblom för att lyfta Haninges skolor.

2005 fick juristen Lina Axelsson Kihlbom jobb som obehörig lärarvikarie på Jordbromalmsskolan.

Därefter startade hon och var rektor på tre friskolor i Stockholm och Nacka. 2011 kom hon tillbaka till kommunala skolvärlden som rektor på Ronnaskolan i Södertälje. Skolan hade en stark ström av nyanlända elever och skolresultaten var körda i botten. SVT/UR:s ”Rektorerna” följde hennes kamp för att lyfta betygen.

Hon placerade alla nyanlända elever i de vanliga klasserna. Även om de bara förstod 20 procent av undervisningen till en början var hon övertygad om att det skulle snabba på integrationen.

När hon slutade tre år senare hade gymnasiebehörigheten ökat från 52 till 75 procent. Efter ett år som utbildningschef i Nyköping är hon tillbaka i Haninge, som grundskolechef.

– Jag tycker att jag lyckats förändra saker som många trodde var omöjliga att förändra, säger hon när vi träffas vid Brandbergsskolan, en skola hon vurmar för.

På Ronnaskolan valde många svenska föräldrar att flytta sina barn därifrån, när de nyanlända blev allt fler. Samma mönster har de senaste åren funnits på Brandbergsskolan.

Drygt 50 procent av Haninges nyanlända elever i årskurs 9 går på skolan och Skolinspektionen har tidigare kritiserat bristen på specialpedagoger och skolmiljön.

– Brandbergsskolan har lyft sig enormt sedan Skolinspektionens rapport förra året. De har fått ett ökat söktryck och är en väldigt lugn och fin skola i dag. Får skolan behålla fokus och kontinuitet har jag jättestora förhoppningar om skolan, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Hennes mål är långtifrån blygsamt.

– Jag vill att bra lärare redan i september vet vilka elever som kommer att ha betyg i juni. Det handlar om likvärdighet, att vara den tjatiga mamman, att bry sig om. Mitt mål är att Haninge ska ligga över länsgenomsnittet i betyg om tre år.

Det är ett mål med utmaningar. Haninge ligger trea från botten på listan över andelen utbildade lärare i landets kommuner. Lärarförbundet är en av de största kritikerna, och placerar Haninge i absoluta bottenskiktet på sina senaste rankningar.

Mona Ekholm, ordförande i lokala lärarförbundet, tror bara förbättringarna är möjliga om Haninges politiker kraftigt ökar antalet vuxna i klassrummen.

– Haninge har i dag en lärare på cirka 23–27 elever i låg- och mellanstadiet. Vi kan inte höja betygen så mycket på tre år utan att ha fler lärare.

I en debattartikel i mars på SVT Opinion skrev Lina Axelsson Kihlblom att FP:s förslag om ordningsbetyg målade ut eleverna på segregerade skolor som problemen, när det i stället är integrationen som stoppas av ett oreglerat friskoleval.

Debattartikeln fick Tobias Hammarberg (FP), oppositionens tyngsta skolpolitiker i Haninge, att kräva hennes avgång. Lina Axelsson Kihlblom vill inte kommentera kritiken eftersom debattartikeln skrevs i yrkesrollen som utbildningschef i Nyköping.