Supportrarna går samman – allsvenskan inleds med 20 tysta minuter

Supporter. Polis. Manifestation.
Samtliga matcher i allsvenskan i helgen inleds med en tyst manifestation.
Samtliga matcher i allsvenskans 14:e omgång i helgen kommer att inledas med 20 minuter av tystnad.
Detta för att rädda svensk fotboll och dess supporterkultur.

Hammarby möter Falkenberg på hemmaplan under lördagen. Samma dag ska AIK hela vägen ner till Kalmar och på söndag åker Djurgården till Eskilstuna.

Oavsett dag eller matchtid kommer samtliga matcher i allsvenskans 14:e omgång att inledas med 20 minuter av tystnad.

Vi har inte sett det tidigare att samtliga står enade

Sofia Bohlin, Svenska fotbollssupporterunionen

Det är supporterklubbarna som nu går samman i en nationell läktarmanifestation, Rädda svensk fotboll, för att få polisen att tänka om och inte fortsätta med utvecklingen som kan leda till att publikfria fotbollsmatcher i Sverige.

– Tjugo tysta minuter är en symbol för de dryga två miljoner människor som går på allsvenskan. Det är en stor folkrörelse därav att det just blir tjugo minuter. Det blir en synkad gemensam omgång, vi har inte sett det tidigare att samtliga står enade i den här manifestationen, säger Sofia Bohlin som är ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen, till SportExpressen.

Långdragen konflikt

Bakgrunden till manifestationen är polisens införande av den så kallade Villkorstrappan – en gemensam överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och polisen för att fotbollsmatcherna ska vara trygga och säkra.

Trappan är polisens instruktioner på hur fotbollsklubbarna ska agera för att få behålla sitt tillstånd efter olika ordningsstörningar.

Klubbarna kan flyttas upp och ner i tre olika steg beroende på vilka åtgärder som görs. I det sista steget kan polisen till exempel kräva fler ordningsvakter och minska publikantalet.

Villkorstrappan har lett till en långdragen konflikt med supporterklubbarna.


Detta har hänt

Februari 2019: Polisen träffar fotbollsklubbarna och berättar om Villkorstrappan som då skulle införas.

April 2019: Sundsvall blir första klubb att drabbas av det så kallade OH-förbudet där tygstycken större än 1×1 meter förbjuds på läktaren.

Maj 2019: Fler allsvenska klubbar drabbas av förbudet och kritiken mot polisen växer.

När filmer från Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK sprids i sociala medier eskalerar konflikten mellan polisen och supportrarna.

Filmerna visade hur supportrar fick ta emot både batongslag och hot.

Juni 2019: Inför nästa Stockholmsderby, den här gången mellan AIK och Hammarby, kunde supportrarna inte maxa sin tifon på grund av polisens regler mot bengaler och pyroteknik. Matchen inleddes av tio tysta minuter i protest mot polisen.