Surdeg ska liva upp Gullmarsplan

Johanneshovsbon Kerstin Matzen tycker att det borde finnas mer affärer på torget.
Johanneshovsbon Kerstin Matzen tycker att det borde finnas mer affärer på torget.
Ölstugan, pantbanken och Systembolaget ligger vägg i vägg på torget.
Ölstugan, pantbanken och Systembolaget ligger vägg i vägg på torget.
Enligt Marta Orlowicz känns Gullmarsplan opersonligt.
Enligt Marta Orlowicz känns Gullmarsplan opersonligt.
Miriam Hansson önskar att det var mer hemtrevligt att hänga på torget för boende.
Miriam Hansson önskar att det var mer hemtrevligt att hänga på torget för boende.
Surdegsbröd och mer vegetariskt, så ska Gullmarsplan hottas upp. Men boende tycker att torget skulle behöva ett rejält ansiktslyft.

– Det känns inte som torget tillhör de som bor här, säger Johanneshovsbon Miriam Hansson.

Bilar och pendlare trängs på Gullmarsplans blåsiga torg. Folk skyndar mellan tunnelbanan, Systembolaget och tillbaka till tunnelbanan igen. Kerstin Matzen är på väg därifrån och hemåt mot Globen.

– Jag undviker att vara här. Jag går bara hit och handlar sen går jag härifrån, säger hon.

Marta Orlowicz som bor vid Gullmarsplan tycker att torget saknar karaktär.

– Jag upplever torget som väldigt tråkigt och odefinierbart. Det är ingen gränd och det känns inte som ett torg. Jag vet att jag inte är ensam om att tycka det, säger hon.

Nej, det är inte mycket som hänt på torget vid Gullmarsplan på flera år. Det nyaste tillskottet är sushiresturangen Yama.

Men nu är det mera nytt som är på gång. Matextra spel och post, även kallat Snusboden, har huserat på Gullmarsplan sedan 60-talet. Men från och med den 4 mars stänger Snusboden för gott.

– Spelmarknaden har minskat, den sker numera på internet. Det funkar inte att ha kvar spelbutiken ekonomiskt, säger Madeleine Brehmer, affärsutvecklare på Sabis som äger Snusboden.

Postombudet som legat där har flyttats till Direkten på Skulptörvägen.

I Snusbodens gamla lokaler ska i stället ett fik flytta in. Det är Bonne Femme, som har stenugnsbageri på Hammarbyhöjden med fokus på surdegsbröd, som väntar på att skriva på alla kontrakt innan de får tillträde den 1 april.

Även den gamla Hemköpsbutiken ska totalrenoveras. Butiken i källaren har originalgolv- och tak sedan 60-talet. Men redan nu pågår renoveringen där det gamla ska blåsas ut och mer vegetariskt och ekologiskt mat ska in. Butiken kommer även lägga ett större fokus på alla de pendlare som passerar dagligen.

– Det är många som har bråttom till tunnelbanan och då kanske man vill stanna och köpa något snabbt till middagen. Vi kommer att göra det tydligare i butiken, säger Madeleine Brehmer.

Kommer de boende fortfarande att känna att butiken är till för dem med?

– Det tror jag absolut. Vi har en väldigt trogen och lojal kundskara. Kunderna är med och påverkar i vår ombyggnad.

Men även om det är saker i rullning på Gullmarsplan tycker de boende inte att torget känns hemtrevligt.

– Det finns ju fik lite överallt här, det vore roligare om man tog in en ny affär. Eller om man hade lite mer bänkar och blommor på torget så de som bor här kan vara här, säger Kerstin Matzen.

Gullmarsplan ligger på ritbordet i stadens planer för byggandet av Söderstaden. Det är tänkt att Gullmarsplan ska koppla ihop södra delen av innerstaden med Årsta. Men boende på Gullmarsplan får vänta länge innan de märker någon skillnad. Gullmarsplan ligger nämligen i sista etappen i utvecklingen av Söderstaden och förväntas pågå under 2020-2030.

– Det känns inte som torget tillhör de som bor här, utan snarare de som passerar. Det vore mysigare om torget blev mer hemtrevligt och inbjudande. Man går inte direkt hit och hänger, säger Miriam Hansson.