Surfa fritt på bussen

De 80 nya bussarna började rulla
De 80 nya bussarna började rulla
Trött på slö uppkoppling på bussen?

Nu lovar Nobina bättring och lanserar 80 nya bussar med gratis wifi-uppkoppling i Järfälla och Upplands-Bro.

I november avgjordes upphandlingen om busstrafiken i Järfälla, Södertälje, Nykvarn och Upplands-Bro. Nobina vann avtalet som omfattar drygt 450 miljoner kronor årligen.

Bussföretaget ska köra Upplands-Bros och Järfällas bussar i ytterligare åtta år – och har gjort en rejäl uppdatering av bussflottan.

Från och med i måndags rullar 80 nya bussar på Upplands-Bros och Järfällas gator. Ombord finns tillgång till gratis wifi, USB-laddning och tv-skärmar som visar trafikinformation.

– Det är en kundservice som vi vill erbjuda våra resenärer. Vi har upptäckt att det varit väldigt uppskattat på andra platser, säger Lena Haenel, trafikchef på Nobina.

En del av bussarna kommer att ge plats för fler resenärer.

– Det är en ny bussmodell som ger plats för drygt tio fler personer. Vi kommer att varva dem med kortare bussar, säger Lena Haenel.

Nytt för i år är också kundvärdarna, som står utplacerade vid hållplatser med mycket trafik.

– De kommer att kunna hjälpa kunderna till rätta så att vi klarar punktligheten på ett bättre sätt. Vid vissa tillfällen kan de hjälpa till med visering ombord på bussarna, säger Lena Haenel.

Affären mellan landstinget och Nobina har kritiserats av Vänsterpartiet. De tycker att busstrafiken ska drivas i landstingets egen regi och ifrågasätter bussbolagets ersättningsmodell, som innebär att Nobina får betalt per resenär.

Avtalet med Nobina har också väckt protester bland Upplands-Broborna efter att företaget valde att dra in en del av sträckan för buss 555 mellan Bro station och Råby.