Surfar med barnen – nu kan de prisas

I stället för att förbjuda appar, spel och sociala medier är det schemalagt på Sågtorpsskolan i Nacka. Nu har pedagogerna bakom initiativet nominerats till Surfa lugnt-priset.

Det började med att fritidspedagogen Stina Hedlund och läraren Linnea Malmsten ville använda skolans datorer, mest för att skapa filmer med barnen. Men snart följde de med barnen ut i deras världar.

– Barnen ville visa sina världar i olika spel. Vi skapade egna avatarer och var med och spelade, säger Stina Hedlund.

Då upptäckte de att flera av barnen hade råkat illa ut, det var en taskig ton, de fick kränkande kommentarer och sexuella förslag.

– Då skämdes de och klickade bort det i stället för att berätta för någon vuxen. Dessutom var de rädda att föräldrarna skulle rycka ut sladden för dem.

Målet med aktiviteten, som är en gång i veckan, är att barnen ska bli bra kompisar på nätet, veta hur man hanterar jobbiga situationer, anmäla personer som beter sig dåligt och lära sig om källkritik.

De jobbar tillsammans med barnen med datorer och Ipads på internet, i sociala medier och i onlinespel.

Nu har de tillsammans med sju andra initiativ nominerats till Surfa lungt-priset 2014 för sitt arbete. På nätet kan alla rösta fram till den 20 januari. Vinnaren får 25 000 kronor för att vidareutveckla sin idé.

Fakta

Stinas råd till föräldrar:

Skaffa en egen avatar och var med och spela..

I vissa onlinespel jobbar barn i grupp. Så förvarna 15, 10 och 5 minuter innan de måste stänga av – annars kan det bli som att ta dem ifrån planen mitt under en fotbollsmatch.

Fråga om vad som händer på nätet.

Om det händer något – berätta att det är den som gjort något dumt mot ditt barn som ska skämmas.

Kika in på Statens medieråds- och Surfa lugnts hemsidor.