ANNONS

Surrande spioner ser dig när du solar

Drönarna kan variera i storlek. De minsta är bara runt fem centimeter stora och lämpar sig mest för inomhusflygning.
Drönarna kan variera i storlek. De minsta är bara runt fem centimeter stora och lämpar sig mest för inomhusflygning.
De allt populärare drönarna - radiostyrda flygande kameror - irriterar och upprör i Vallentuna. "Jag tycker inte om att bli tittad på när jag går i bikini på tomten, säger en Vallentunabo.
ANNONS

– Det är tre eller fyra i vårt villaområdet som har drönare. Jag tycker det är störande när de kör över vår tomt. Vi har ju häckar för att slippa insyn, och nu flyger de över dessa, säger en kvinna som bor i Hagaområdet i Vallentuna.

– Jag tycker inte om att bli tittad på om jag går i bikini på tomten. Det är samma sak som att filma i ett duschrum, säger hon.

Drönare, små radiostyrda propellerdrivna flygfarkoster, blir allt mer populära, och billiga. Inte minst eftersom de kan stå stilla i luften och ofta är utrustade med kameror som kan filma och fotografera.

Men att det finns regler för hur drönarna får flyga är det inte alla som har koll på.

– När de kom fanns det inte direkt några lagar, men nu har de införts lite flyglagar, säger Simon Svedberg, säljare på Teknikmagasinet, en av flera butiker som säljer drönare.

– Till exempel får man inte flyga dem på Arlanda. Och inte på militära områden, tror jag.

Butiken han jobbar på i Täby centrum säljer uppemot 20 drönare i veckan av de mindre modellerna och 1-2 i månaden av de större, berättar han.

– De är väldigt populära. De större kostar cirka 3 000 kronor och uppåt och de mindre 300-500 kronor. De mindre är väldigt populära bland yngre personer i 10-15 årsåldern.

– Det finns små drönare som har hd-kamera och de större kan ha kamera som filmar i full hd-kvalité. Vissa kontroller har också inbyggd display så man kan följa det man filmar, och vissa kan man följa via mobilen med en app.

ANNONS

Kvinnan i Vallentuna, berättar att det är drönare i luften där hon bor ett par gånger i veckan när det är fint väder. Hon tror att det mest är barn som kör dem, men säker kan hon inte vara. Hon ser också faror med de flygande spionerna:

– Jag som utsatt vet ju ingenting. Jag vet ju inte vem som kör, om de fotograferar eller vem jag ska säga till.

– Det bor också folk i området som har skyddad identitet. Vem vet vad som händer om de filmas och det läggs ut på Youtube? Sedan har vi ju också ett växande problem med barnporr och kränkningar mot unga kvinnor, säger hon.

Fakta

Får inte flyga hur som helst

Drönare är fjärrstyrda obemannade luftfarkoster och kallas även modellflyg, UAV, UAS och RPAS.

Vilka regler som gäller och om det krävs tillstånd beror på vad drönaren ska användas till.

För att flyga inom en flygplats kontrollzon, som ibland sträcker sig flera mil från flygplatsen, krävs tillstånd. Det är förbjudet att flyga exempelvis över fängelser, kärnkraftverk och nationalparker.

Flygning med drönare utom synhåll från den som styr drönaren eller i kommersiellt syfte kräver tillstånd från Transportstyrelsen.

Datainspektionen driver just nu frågan om att filmning med drönare ska räknas som kameraövervakning och omfattas av kameraövervakningslagen. I så fall blir det brottsligt att filma med drönare utan tillstånd från länsstyrelsen.

Ett principiellt fall är uppe i Högsta förvaltningsdomstolen.

Källa: Transportstyrelsen och länsstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.