ANNONS

Susann kan bli årets eldsjäl

Maria Gorosabel, Susann Elander, Mikael Elander och Stig Andersson håller tillsammans X-cons Tyresö öppet.
Maria Gorosabel, Susann Elander, Mikael Elander och Stig Andersson håller tillsammans X-cons Tyresö öppet.
Från det att hon var barn har Susann Elander, ordförande i X-cons Tyresö, hjälpt andra på olika sätt. Därför värmer det i hjärtat att hon nu nominerats till Årets eldsjäl i den kommande Visa vägen-galan.
ANNONS

I en av Tyresö bostäders källare har X-cons Tyresös ordförande, Susann Elander, hennes man Mikael och X-cons-medlemmarna Maria Gorosabel och Stig Andersson skapat en träffpunkt med praktik för före detta kriminella och missbrukare. Fyra-fem personer besöker lokalen dagtid, enligt Susann Elander. Vissa kvällar är det öppet för ungdomar och en kväll i veckan är det tjejkväll – något Susann Elander brinner särskilt för.

– Det här är en grupp som ofta glöms bort. Jag vet hur det är när man blir den duktiga frun som håller ansiktet utåt. Det finns ett liv bakom dörren som ska tystas ner och man blir expert på att leva dubbelliv, säger hon.

Susann Elander talar av egen erfarenhet. När hennes grannar frågade var hennes man var, blev svaret att han är i Norge och jobbar, fast han egentligen satt i fängelse. När barnen växte upp fick de lära sig att nära lögnen.

I dag är Susann Elanders man Mikael en av dem som jobbar med henne i X-cons Tyresö. Och för Susann är hjälparbetet i organisationen egentligen bara fortsättningen på ett liv hon alltid levt. Familjen har alltid haft sin dörr öppen för andra utan tak över huvudet.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra. Min mamma försvann tidigt ur mitt liv och min pappa, lastbilschauffören som jag älskade så mycket, hade psykiska och senare även fysiska problem. På sätt och vis har det nog blivit så att jag hellre hjälper andra än att jag tar tag i mina egna problem, säger hon och skrattar, men blir åter allvarlig:

– Det är ju när någon nått botten, det är då den behöver fångas upp. Om jag visar någon på porten för att den är påverkad ringer jag upp igen efter ett par dagar. Man får aldrig ge upp, säger Susann Elander.

Att hon nu är en av 180 nominerade personer och företag till Visa vägen-galan ser hon som en stor ära.

– Min gnista för att hjälpa andra kommer nog aldrig att dö ut, säger hon.

ANNONS
Fakta

Blondinbella och Hamrén

Visa vägen-galan äger rum på Rival, Södermalm, den 19 november 2014.

Talare är bland andra Erik Hamrén, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll, Martin Lundstedt, vd Scania, samt Isabella Löwengrip, bloggare och entreprenör.

Syftet är att prisa arbetsgivare och eldsjälar som visar vägen och hjälper funktionshindrade att bryta utanförskapet.

Samhall står som arrangör.