Susanne brinner för sin skolmat

Susanne Spjuth är nominerad till priset Årets gastronomiska rektor.
Susanne Spjuth är nominerad till priset Årets gastronomiska rektor.
Skollunchen på Backeboskolan kostar nästan dubbelt så mycket som genomsnittet.

– Det tar man igen, säger skolans rektor Susanne Spjuth.

Lilla Backeboskolan i Vikingshill har redan uppmärksammats av White guide junior som förra året listade skolan bland dem med Sveriges 20 bästa skolluncher.

– Vi har fantastisk mat. Ungarna vet ju ofta inget annat, så det är inte förrän de går vidare som de inser hur bra maten faktiskt har varit, säger Susanne Spjuth.

Hon satsar nästan dubbelt så mycket pengar på maten som den genomsnittlige rektorn. På Backeboskolan kostar skollunchen 17,50 kronor per person, jämfört med rikssnittet på 9,80 kronor.

– Vi tycker att det är urviktigt med skolmaten. Vi bakar brödet på skolan och använder i princip inga halvfabrikat. 80–85 procent av råvarorna är ekologiska och mycket är närproducerat.

Hon är övertygad om att skolan har igen det i form av bättre resultat.

– Det är ingen som orkar gå en hel dag utan att äta ordentligt. Här äter barnen mer och bättre än på andra skolor.

White guide juniors jury har provat luncher i drygt 300 förskolor och skolor runt om i Sverige. Priser delas ut i sju kategorier, bland annat årets skolkock och årets gastronomiska rektor.

– Vi behöver ett större engagemang kring skolmaten. Det här är ett sätt att lyfta fram dem som faktiskt bryr sig om skolmaten och som inser att det finns en tydlig koppling mellan goda studieresultat och goda, näringsriktiga, skolmåltider, säger Pär Bergkvist, chefredaktör för Magasin Måltid och initiativtagare till galan.