Sussi instängd hemma när hissen ska renoveras

Signalisten ska renovera hissarna på Skytteholmsvägen. Sussi Ocklund är en av flera som då inte tar sig ut.
Signalisten ska renovera hissarna på Skytteholmsvägen. Sussi Ocklund är en av flera som då inte tar sig ut.
Hissarna i Signalistens hus på Skytteholmsvägen måste renoveras.

Många i huset är äldre och rörelsehindrade – och har protesterat.

– Jag känner att jag förlorar min frihet, säger ­hyresgästen Sussi Ocklund.

Sussi Ocklund har bott i huset på Skytteholmsvägen sedan 1979. Men huset som varit hennes och flera av grannarnas trygghet i över 30 år kan nu bli ett fängelse, menar hon.

Hon får medhåll från flera hyresgäster som har försökt att lyfta frågan. Många av dem som bor i huset är äldre eller rörelsehindrade.

Vad som upprör dem är den hissrenovering som Signalisten genomför under hösten. Varje hiss tar fyra veckor att renovera. Förra måndagen började man med hissen på Skytteholmsvägen 25, och om några veckor är det dags för Sussi Ocklunds port.

– Jag kommer att bli instängd i en månad, säger hon uppgivet.

Hissrenoveringen är dock nödvändig, menar Signalistens vd ­Catarina Johansson Nyman.

– Det är bättre med en planerad renovering i tid än att man kör hissen så att den går sönder. Då tar renoveringen ännu längre tid, säger hon.

Hon menar att bostadsstiftelsen har beställt en så kallad forcerad renovering, där hissentreprenören jobbar extra långa pass för att arbetet ska gå fortare.

– Vi ska försöka lösa det så bra som möjligt. Staden bidrar även med extra resurser. Det kan bli mer hemtjänst som hjälper folk att handla eller att använda en trappklättrare.

Under två av de fyra veckorna kan hissen tvångsköras ett par gånger under dagen.

För Sussi Ocklund underlättar ingen av Signalistens lösningar hennes vardag.

– Vadå hemtjänst, det är inte det vi vill ha. Vi har redan det. Vi vill komma ut. Hemtjänsten kan inte lyfta oss fyra trappor ner.

Trappklättrare fungerar inte heller, då hon har en rullstol som är för bred för klättrare, och att få en ny tar minst ett halvår.

Tvångskörningen av hissen ger hon inte heller mycket för.

– Den kör de ett par gånger mellan klockan tio och tre på dagen. Vem går ut då? Jag och många andra är ute varje dag, ibland på hockey, ibland på rockkonsert. Då kanske vi är hemma klockan nio på kvällen. Jag känner att jag förlorar min frihet.

Signalisten beklagar att hyresgästerna känner att deras frihet begränsas.

– Självklart blir det en inskränkning som påverkar folks liv. Men det går inte att renovera hissar på något annat sätt, säger Catarina Jansson Nyman.

Att evakuera till andra lägenheter har aldrig varit aktuellt.

– Det här är sedvanligt underhåll, så det har vi ingen skyldighet eller möjlighet till.