Suzana fick skrota bilen efter branden

I slutet av mars ­sattes tre bilar i brand på Ribbings väg i Edsberg.

En av bilarna var Suzana Sjödins.

– Jag förstår inte varför någon vill tända eld på min bil, säger hon.

En morgon i slutet av mars gick Edsbergsbon Suzana Sjödin ut på gatan precis som vanligt. Men på parkeringen där hon ställt sin bil dagen innan möttes hon sorglig syn. Tre bilar hade eldhärjats – och en var hennes.

– Jag skulle åka och lämna barnen på dagis, jag visste inte att det hade brunnit förrän jag kom ut.

Tack vare att grannen Håkan Bengtsson upptäckt eldsvådan på natten och larmat brandkåren kunde bränderna släckas innan bilarna blev helt utbrända.

Men Suzanas bil gick ändå inte att rädda. Att ­reparera hade blivit för dyrt, så bilen fick gå till skroten i stället.

– Jag får lite ersättning på försäkringen, men inte så det räcker till att köpa en ny bil, säger hon.

Till råga på allt var det andra gången hon råkat ut för vad polisen kallar skadegörelse genom brand. I höstas blev hon bestulen på en moped – och hittade den sedan uppbränd nere på sport­fältet.

– Man blir arg och misstänksam mot människor. Jag hoppas polisen kan få stopp på det här, det känns som att det blir mer och mer, säger Suzana.

Hittills i år har åtta bilar satts i brand i Sollentuna. Det är ungefär lika många som under motsvarande period 2014. Då hann 28 bilar brinna innan året var slut.

Enligt polisen är infartsparkeringar mest utsatta, och den vid pendeltåget i Rotebro är värst drabbad.

Bilbränder är ett brott som sällan går att klara upp. Därför har polisen ingen tydlig bild om vilka gärningsmännen är – eller vilka motiv de har.

– Sedan tidigare vet man att ungdomar legat bakom bilbränder i enskilda fall, men vi vet inte om det är så nu. Det går inte att knyta någon speciell åldersgrupp till bilbränder rent generellt, säger Mattias Tillberg, förundersökningsledare på Norrortspolisen.

Att sätta eld på en bil rubriceras normalt som skadegörelse genom brand. Men gärningen kan lätt övergå i något som rubriceras som mordbrand, beroende på spridningsrisken.

– Det kan bli jätteallvarligt, säger Mattias Tillberg.