ANNONS

Svag tandhälsa på barn i Upplands Väsby

Upplands Väsby når högt i en lista över Stockholms mest kariesskadade tänder på barn.
Upplands Väsby når högt i en lista över Stockholms mest kariesskadade tänder på barn.
Barns tandhälsa varierar kraftigt i Stockholms län. Upplands Väsby är en kommun med störst procent av kariesskadade tänder.
ANNONS

Rinkeby-Kista är den kommun som har högst procent kariesskadade tänder på treåriga barn i Stockholm, Upplands Väsby finner vi på en sjätteplats. Samtidigt ser man statistik på att skillnaden mellan barn i rika och fattiga områden ökar, detta uppger Dagens Nyheter i en undersökning.

– Socioekonomiska faktorer ska inte synas i munnen. Vi ser att tandhälsan förbättras i alla de fyra åldersgrupper vi mäter, men tyvärr är det stor skillnad mellan socioekonomiskt utsatta och rikare områden, säger Karin Fälldin (C), ordförande i tandvårdsberedningen, till DN.

Tandhälsorapporten för 2015 visar att hela 12,1 procent av treåringarna i de fattigaste områdena, hade kariesskadade tänder. Detta samtidigt som procentsiffran bara uppnådde 2,4 procent i de rikaste områdena. Upplands Väsby finner vi på en sjätteplats där de kariesskadade tänderna hos kommunens treåringar nästan når upp i sex procent.

– Vi har för lite verkningsfulla metoder. Det behövs mer patientnära forskning för att kunna ta hand om de här barnen bättre. Vi ser att det vi har gjort hittills inte räcker, vi behöver göra någonting nytt, säger Karin Fälldin till DN.

Fakta

Stockholms tio mest kariesdrabbade kommuner

1. Rinkeby-Kista

2. Skärholmen

3. Spånga-Tensta

4. Botkyrka

5. Hässelby-Vällingby

6. Upplands Väsby

7. Södertälje

8. Huddinge

9. Järfälla

10. Värmdö

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.