Väder-Nils: Därför svajar vädret så mycket nu

Nils bjöd på på en annorlunda väderprognos i SVT, bytte kläder flera gånger.
Nils bjöd på på en annorlunda väderprognos i SVT, bytte kläder flera gånger.
Från sju minus till sju plus – på bara några dagar. Ska det vara så här? SVT:s meteorolog och Nils Holmqvist förklarar.

På torsdagen steg temperaturen på flera håll i Stockholm till sju grader, solen sken och kanske tänkte någon: Är våren redan här?

– Absolut inte. Våren kan komma först 15 februari, det är väl då det generellt brukar vända. Men jag var själv glad att kunna byta tunga vinterkängor till lite lättare skor, säger SVT:s meteorolog och Nils Holmqvist, som själv bor på Söder.

Snart måste kängorna åter snöras på, till helgen vänder det igen. Natten till söndag kommer det in ett snöoväder över nästan hela landet. Minusgrader är att vänta i Stockholm.

Ska det vara så här?

– Det är inte så konstigt egentligen på våra breddgrader. Vi får kall luft från nordpolen samtidigt som det kommer varm luft från sydligare breddgrader. Vintern har haft svårt att etablera sig, förra året till exempel snöade det ju redan i november. Men lite anmärkningsvärt är det kanske ändå, säger Nils Holmqvist.

Behöver man oroa sig?

– Mer statistiskt har man kanske skäl att känna oro. Men inte över en vinter, det är för tidigt att säga.

På tal om väderskillnader kunde man häromdagen se Nils bjuda på en annorlunda väderprognos i rutan. När han illustrerade norra Sveriges stora mängder snö jämfört med södra landets töväder, bytte han från lusekofta och mössa, till regnkappa och sydväst.

– Det var min kollega Henrik Skölds kläder och idé. Jag kan inte fatta att han har alla dessa kläder i sin garderob. Vi gjorde det för att förstärka en känsla och ett budskap. Det har bara varit glada tillrop på det.

Se Nils Holmqvist ”klädväder” här: