Svajig postgång i Solna

Jens Ericsson Rindö är besviken på postutdelningen.
Jens Ericsson Rindö är besviken på postutdelningen.
Många läsare upplever att posten kommer sällan, framförallt är det skralt på hallmattan eller i brevlådan på måndagar.

Vi testade och skickade 10 brev en fredag och 10 brev en måndag till tio olika personer i Solna.

Det kommer som ett brev på posten, brukar det heta. Då med antydan om att något kommer i tid och enligt förväntan. Frågan är om inte det ordspråket får skrivas om, i alla fall lokalt i Solna.

Här rapporteras om en extremt svajig postgång. Post som kommer en vecka sent, fredagstidningar med helgbilaga som dyker upp först onsdagen veckan efter och brev som dyker upp först kring klockan 18 på kvällen.

Exemplen kan göras många när postgången i Solna ska beskrivas.

Karin Strandberg i Hagalund hör till en av dem som drabbats av poststrul.

– Det känns inte som de vet vad de delar ut. Jag prenumererar på en tidning från Norrtälje som kommer ut varje veckodag, men i dag fick jag i stället två tidningar. Ibland kan jag en onsdag få en fredagstidning med helgbilaga från veckan innan. Den är ju inte till så mycket glädje då, säger hon.

Hon har bott i Hagalund sedan 70-talet och stegvis märkt hur utdelningen försämrats.

– Sen Posten blev Postnord är det kaos. Det är skit rent ut sagt.

Maud Nordén i Råsunda har liknande erfarenheter och tycker att postutdelningen varit dålig sedan flera år.

– Jag har bra koll på vad jag väntar på för post. I juni förra året var det två försändelser som jag visste var viktiga för mig. Då tog det nio dagar att skicka ett sim-kort från Stockholm till mig. Sen är det veckotidningarna som inte alls kommer den dag de ska.

Hon tycker att det är tråkigt att posten som ”förr var en viktig samhällsfunktion” inte går att lita på längre.

– Men det är ju inte brevbärarna det är fel på, de jobbar nog på så gott de kan med de möjligheter de har. Det måste vara ett ledningsfel, säger hon.

Även Solnas lokala företag drabbas. En av dem är Jens Ericsson Rindö på Advokatfirman Rätt & Råd, som har full koll på sin postlåda. Han skräder inte orden.

– Postnord befinner sig i ett totalt förfall. Vi har haft postproblem i 10 års tid, och det har eskalerat och blivit sämre och sämre. Vi upplever att vi får posten varannan eller var tredje dag. Det är tomt måndag och tisdag och på onsdagen kommer mängder med brev, säger han.

Han har själv under flera års tid fört statistik över brev och hur lång tid det tagit att få dem från att de poststämplats.

Ett annat problem är att posten kommer sent på dagen.

– Det är oerhört oregelbundet. Vi hoppade jämfota av lycka häromdagen då den kom till lunch, men för det mesta kommer den kring 18-18.30. Vi som får brev från åklagare, tingsrätt, myndigheter och andra advokatfirmor kan inte ha det så att man får brev man ska svara på en timme innan man ska gå hem, säger Jens Ericsson Rindö.

När Lokaltidningen Mitt i Solna skrev om poststrulet för ett år sedan skylldes förseningarna på sjuk personal.

I dag skyller Postnord den senaste tidens trassel på ett massavhopp av brevbärare och visst teknisk strul i sorteringen.

– Det ser bra ut just nu, men vi har haft problem vecka 33 och 34. Flera sommarvikarier slutade med kort varsel och vi kunde inte möta upp det stora tappet. Vi har annonser ute nu och ska rekrytera nya brevbärare och vikarier som snabbt kan sättas in vid sjukdom eller om någon slutar, säger Anette Lindholm, produktionsområdeschef Stockholm Väst på Postnord.

Flera av sommarvikarierna och övrig extrapersonal har utgjorts av studenter som nu kommit in på sin utbildning.

– De har därför varit tvungna att sluta i förtid för att kunna börja sina utbildningar, det måste man ha förståelse för. Men vår ambition är såklart att vi ska dela ut post varje dag, fem dagar i veckan, säger Anette Lindholm.

Att brev kommer sent på kvällen är helt enligt ordningen menar hon, då posten ska vara framme senast klockan 17.

Fakta

Strider mot reglerna att inte dela ut posten dagligen

PostNord (gamla Posten) ska dela ut brev fem dagar i veckan. ”Vanliga” brev ska vanligtvis delas ut dagen efter att de postats. I undantagsfall kan den dagliga utdelningen fallera, exempelvis på grund av akut sjukdom. Eftersom detta strider mot reglerna får det inte ske för ofta och absolut­ inte sättas i system.

Det finns ingen skyldighet för PostNord att ersätta eventuella skador som kan ha uppstått på grund av för sent utdelade brev men bolaget kan ibland lämna en ”goodwill”-ersättning av begränsat värde.

Källa: Källa: Post- och Telestyrelsen

Mitt i testar

De sammanlagt 20 breven skickades i två omgångar. 10 brev, märkta med F, lades på lådan fredagen den 2 september. Ytterligare 10 brev, märkta M, postades måndagen den 5 september.

Här är resultatet, från bäst till sämst.

Evelina, Huvudsta. Fredagsbrevet kom på måndagen och måndagsbrevet kom på tisdagen.

Angela, Råsunda. Fredagsbrevet kom på måndagen och måndagsbrevet kom på tisdagen.

Tove, Vasalund. Fredagsbrevet kom på måndagen och måndagsbrevet kom på tisdagen.

Matilda, Råsunda. Fick två brev på tisdagen.

Martin, Skytteholm. Fick två brev på tisdagen.

Helén, Råsunda. Fick två brev på tisdagen.

Helena, Huvudsta. Fick två brev på tisdagen.

Frida, Solna station. Fick två brev på tisdagen.

Johan, Solna station. Fick bägge breven onsdagen den 7 september.

Marie, Hagalund. Fick två brev på onsdagen, men gatunumret var fel så därför ej mätbart.

Bara tre av nio fick alltså fredagsbrevet på måndagen. Att skicka måndag till tisdag gick desto bättre. En person fick vänta på fredags- och måndags brev till onsdagen.

Att alla brev inte kom fram i tid i Mitt i Solnas test kan ha berott på struligheter vid sorteringsterminalen i Rosersberg, menar PostNord.

– Det har varit ett tekniskt fel där och vi har haft ett kvarlägg på ett par tusen brev under fredagen och måndagen, säger Anette Lindholm.