Svalare bomarknad i Tyresö

Trollbäcken är ett område som Sven Ek tror på speciellt mycket i höst. "Från april och framåt har det var ett exceptionellt stort intresse för Trollbäcken", säger Sven Ek, här vid en villa på Oxelvägen som var till salu förra veckan.
Trollbäcken är ett område som Sven Ek tror på speciellt mycket i höst. "Från april och framåt har det var ett exceptionellt stort intresse för Trollbäcken", säger Sven Ek, här vid en villa på Oxelvägen som var till salu förra veckan.
Bostadspriserna i Tyresö kommer att stiga lite grann i höst - eller inte alls. Det tror majoriteten av de mäklare Lokaltidningen Mitt i pratat med.

Efter sommarens stiltje har bostadsmarknaden i Tyresö dragit igång.

Lokaltidningen Mitt i har bett sju lokala mäklare sia om höstens bostadsmarknad.

– Vi väntar med extra spänning hur hösten ska te sig med tanke på bland annat amorteringskravet och konjunkturen, säger Helene Carlsson, HusmanHagberg.

Priserna på Tyresö bostadsmarknad sköt i höjden under förra året. En bostadsrätt blev till exempel 19 procent dyrare i snitt, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I år har prisökningen trappat av rejält. Senaste halvåret har bostadspriserna gått upp några procent. I juli sjönk priserna på både villor och bostadsrätter, visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Och inte bara här utan i hela Stockholms län och Sverige.

Sven Ek är mäklare på Fastighetsbyrån.

Han tror att amorteringskravet som infördes den 1 juni är den stora förklaringen till förra årets uppgång och även sommarens prisfall. Kravet innebär att alla som köper bostad måste betala tillbaka på lånet.

– Priserna trycktes upp på grund av kravet. Folk passade på att sälja innan. Det har också haft en effekt under juni och juli då folk har varit lite försiktiga och orolig, men den oron har släppt nu, säger Sven Ek.

Anna Svanholm, vid Skandiamäklarna, ser också amorteringskravet som förklaringen till förra årets uppgång.

– Vi har haft en överhettad bostadsmarknad. Jag tror inte att vi kommer att se en sådan stegrande prisutvecklig i höst, säger hon.

Hon får medhåll av fem av de andra mäklare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med. Ingen av dem tror att priserna kommer att gå ner – men inte heller att de kommer att fortsätta stiga i samma takt.

– Under många års tid har vi vant oss med att priserna ska stiga och stiga, men jag tror att priserna kommer att plana ut, inte rasa men inte heller fortsätta att stiga på det sättet vi har sett de senaste åren, säger Joakim Elf, vid Mäklarringen.

– Jag tror på i princip stillaliggande priser, att vi kommer att ha samma priser som i vår och sista året. Det var en konstgjord manöver som gjorde att priserna steg så mycket som de gjorde, säger Sven Ek.

De som i sommar har letat efter ett nytt hem i Tyresö har haft mindre än att välja på än i fjol. Under juni och juli lades 58 villor och bostadsrätter ut på Hemnet – en minskning med nästan hälften.

– Det är på grund av amorteringskravet, ingen har vetat hur marknaden ser ut, då har man dragit sig för att sälja, säger Anna Svanholm.

Men under de tre första veckorna i augusti ökade utbudet och närmare sig samma nivå som i fjol.

– Det är svårt att sia om hur det blir i höst, men nu har utbudet ökat igen efter sommaren och det är mycket bostadsrätter och villor på marknaden, säger hon.

Vad tror du om bomarknaden i Tyresö?

Sex mäklare ger sina tips.

Cecilia Elveback, Bjurfors:

– Jag tror att priserna komma att ligga ungefär som i våras, kanske något längre än vad det är nu. När marknaden drar igång och utbudet ökar brukar priserna sjunka lite. Jag tror inte amorteringskravet kommer att påverka så mycket, eftersom bankerna införde det långt innan det blev ett krav.

Anna Svanholm, Skandiamäklarna:

– Jag ser en viss försiktighet nu för man vet egentligen inte vad amorteringskravet innebär. Jag tror att det kommer att släppa. Priserna kommer inte att gå ner, men prisuppgången kommer att stagnera. Vi har haft en överhettad marknad tidigare på grund av amorteringskravet.

Stefan Larsson, Svensk Fastighetsförmedling:

– Nu är vi tillbaka till den marknad som var tidigare innan amorteringskravet, det har varit bra fart. Jag tror att priserna kommer att stiga lite grann men inte som förra året eller året innan, det är inte långsiktigt hållbart. Jag tror att utbudet kommer att ligga ungefär som tidigare.

Joakim Elf, Mäklarringen:

– Jag tror att priserna kommer att stanna upp, inte rasa eller fortsätta stiga på det sättet vi har sett tidigare. Det kommer att ligga ungefär på den prisnivån vi har i dag. Bostäder i bra skick – inte renoveringsobjekt – tror jag kommer att vara fortsatt extra eftertraktade.

Helene Carlsson, HusmanHagberg:

– Jag tror att amorteringskravet gör att målgruppen i mellanprisklassen kommer att bli större. Jag tror att det kommer att vara en fortsatt positiv ökning, att priserna kommer att gå upp lite grann och plana ut. De kommer inte att gå ner.

Carl-Henrik Chalfen, Länsförsäkringars Fastighetsförmedling:

– Jag tror att det kommer att bli en stabil marknad i Tyresö med en prisuppgång, men hur stor är svår att sia om. Det finns en stor möjlighet att Tyresö kommer att utveckla sig bra med tanke på amorteringskravet då spekulanter som tidigare har sökt bostäder i andra områden närmare Stockholm letar alternativ.

Större prisuppgång i Tyresö än i länet

En villa i kommunen kostade 5,7 miljoner kronor i snitt i juli.

Villapriset har legat stilla de senaste tre månaderna, att jämföra med en minskning på 2 procent i länet.

Förändringen på ett år är 13 procent respektive 10 procent.

En bostadsrätt kostade i snitt 36 799 kronor/kvm i juli.

Bostadsrättspriset har ökat med 1 procent på tre månader, att jämföra med en minskning på 3 procent i länet.

Förändringen på ett år är 16 procent i Tyresö och 9 procent i länet.

Källa: Svensk Mäklarstatistik