ANNONS

Svalare marknad efter amorteringskrav

Den 1 juni infördes det nya amorteringskravet för bolån.

Det har fått marknaden i Sollentuna att svalna något, tror flera mäklare som Mitt i har pratat med.
ANNONS

Den 1 juni infördes det amorteringskravet för bostadslån.

På flera håll i Stockholm fick det utbudet på bostadsmarknaden att explodera, eftersom många ville passa på att sälja innan de nya reglerna skulle träda i kraft.

I Stockholm, och i hela landet, var antalet nya bostadsrätter på marknaden rekordhögt under tredje veckan i maj – för att sedan sjunka till en rekordlåg nivå den första veckan i juni

Det visar statistik över en tioårsperiod från bostadssajten Hemnet.

I länets kranskommuner har effekten inte varit lika påtaglig. Enligt statistik från bostadssajten Booli var antalet nya objekt på marknaden i Sollentuna under maj och början av juni likvärdigt jämfört med motsvarande period förra året – eller till och med något lägre.

– I Sollentuna har det släppts väldigt mycket nyproduktion de senaste åren, det har väldigt stor påverkan på utbudet på marknaden, förklarar Thomas Wallin, Fastighetsbyrån.

Flera mäklare som Mitt i talat med är överens om att utbudet i Sollentuna har ökat under våren, vilket har lett till att marknaden svalnat något de senaste veckorna.

– Det har varit lite mindre folk på visningarna och lite lugnare budgivningar, säger Fredrik Nildén på Skandiamäklarna i Sollentuna.

Peder Nilsson på Husman Hagberg delar den bilden:

ANNONS

– Slutpriserna är fortfarande bra, men det har tagit lite längre tid att avsluta. Det är lite lugnare, helt enkelt, säger han till Mitt i.

Om det ökade utbudet beror på en normal säsongsvariation eller det nya amorteringskravet svårt att säga, men flera tror att de nya reglerna kan ha haft viss effekt.

– Det kommer alltid ut mycket i maj, men amorteringskravet har nog spätt på det lite, fortsätter Peder Nilsson.

Även Patrik Ardhall, fastighetsmäklare på Notar i Sollentuna, ser hur amorteringskravet påverkat marknaden.

– Vi har känt att både säljare och spekulanter har varit angelägna om att avsluta affären innan den 1 juni.

Jörn Dunér på Svensk Fastighetsförmedling är mer reserverad i sin analys.

– Det är frestande att dra den slutsatsen, men att det är många som vill sälja nu kan lika gärna förklaras med att trädgården är som vackrast i maj, säger han.

Jörn Dunér lyfter fram ett annat argument som han menar talar emot att amorteringskravet haft någon större effekt på bostadsmarknaden:

– Marknader brukar reagera på oväntade händelser, och amorteringskravet var knappast någon blixt från klar himmel. Det har varit känt länge, och de flesta banker har redan infört det, säger Jörn Dunér.

Fakta

Nya objekt i Sollentuna

Antal nya bostadsrätter och villor som kom ut på marknaden i Sollentuna:

Vecka 2015 2016

18 128 49

19 67 64

20 50 41

21 47 25

22 25 42

Fakta

Så mycket ska amorteras

Från och med 1 juni ska nya bostadslån amorteras med 2 procent per år tills dess att lånet uppgår till 70 procent av bostadens värde. Därefter sänks amorteringstakten till 50 procent tills 50 procent av bostaden är belånad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.